«Дівчат катували по-різному. Мене били». Медикиня з Азовсталі Вікторія Обідіна розповіла про полон та розлуку з маленькою донькою (відео)

29 октября 2022 г. в 23:26

Військова медикиня Вікторія Обідіна переховувалась у бункері Азовсталі зі своєю донькою Алісою, доки росіяни не захопили Маріуполь та не розлучили їх. Декілька місяців Вікторія провела у російському полоні, а 17 жовтня повернулася додому. У інтервʼю DW вона розповіла про нелюдські умови утримання, примусові зізнання та несподіваний обмін.

За її словами, умови утримання в Донецьку, куди вона потрапила після фільтрації, були жахливими. У двомісній камері перебувало 11 жінок, у їжі знаходили тарганів, а засобів гігієни не видавали. До жінок росіяни застосовували тортури, зокрема, Вікторію били.

У концтаборі в Оленівці до жінок ставилися краще. Натомість знущалися з українських чоловіків-військовослужбовців, особливо — з азовців.

Найбільше Обідіна переживала за свою доньку, чотирирічну Алісу. Окупанти погрожували відправити її до дитбудинку, однак дівчинку вдалося перевезти до родичів у Запоріжжя. Мати й донька були в розлуці пів року.

Дивіться повне інтерв'ю Вікторії Обідіної.

17 жовтня Україна провела масштабний обмін полоненими з Росією і звільнила 108 жінок, серед яких військовослужбовиці та цивільні, зокрема Обідіна. Це був перший повністю жіночий обмін. Деяких із них захопили в полон в ОРДЛО ще до початку повномасштабного вторгнення Росії.

нв

EXMO affiliate program