Дружина головного прокурора Києва протягом року війни так і не позбулася громадянства росії

9 февраля 2023 г. в 09:00

Керівник Київської міської прокуратури 42-річний Олег Кіпер заявив, що його дружина Ірина Кіпер лише на шостому місяці війни "змінила російське громадянство на українське", проте у РФ її російський паспорт обліковують як дійсний.

Про це йдеться в матеріалі "Схеми" (Радіо Свобода).

Очільник київської прокуратури повідомив про це, відповідаючи на питання щодо своєї закордонної відпустки з 29 грудня 2022 по 8 січня 2023 і пояснив свій вояж до неназваної країни "сімейними обставинами". За словами прокурора, утаємниченість пов’язана з міркуваннями безпеки його дружини, яка лише "влітку змінила російське громадянство на українське "у зв’язку з подіями, пов’язаними з війною РФ проти України". "Схеми" встановили, що офіційні органи РФ обліковують російський паспорт дружини головного прокурора Києва Ірини Кіпер як дійсний. Його справжність журналісти перевірили за допомогою сервісу МВС Росії. Використовуючи дані паспорту, на сайті Федеральної податкової служби Росії "Схеми" знайшли її індивідуальний номер платника податків.

На питання про те, що російський паспорт його дружини досі є дійсним, Кіпер заявив, що "цими питаннями займалась міграційна служба України". На уточнення, як Міграційна служба може допомагати громадянам РФ виходити з російського громадянства, очільник прокуратури Києва зазначив, що "це питання, які, в тому числі, відносяться до їхньої компетенції", – і порадив звернутися до міграційної служби. Проте серед завдань ДМС немає пункту, що стосується допомоги по виходу з громадянства іншої країни, зазначають журналісти.

Олег Кіпер був призначений на посаду керівника Київської міської прокуратури 11 вересня 2020. Його кар’єрний злет деякі ЗМІ пов’язували із близкістю до голови ОП Андрія Єрмака. В органах прокуратури працював з 2001. Працював на Одещині, в Івано-Франківській області, останні роки – у Києві. Був заступником начальника Головного слідчого управління ГПУ часів Януковича. У 2014 Кіпер потрапив під люстрацію, але торік через суд домігся рішення, що його люстрація була "безпідставною".

Про те, що дружина Олега Кіпера мала російське громадянство журналісти повідомляли і до війни - у жовтні 2021 Цензор.нет опублікувало і копії документів, що підтверджують її російське громадянство, і надало докази подорожей Ірини Кіпер і прокурора Олега Кіпера до рф після 2014 року.

Видання "Версії" з’ясувало, що дружина київського прокурора у 2005 працювала у російській організації "Видавничий центр "Вісник Євразії", який спецслужби країни-агресорки використовували для пошуку та залучення до співпраці "перспективної молоді".

Якщо Ірина Кіпер набула українське громадянство в липні 2022, то подання на його отримання вона мала подати до ДМСУ не раніше ніж у липні 2021, адже відповідно до законодавства термін розгляду заяв на отримання українського громадянства не повинен перевищувати 1 рік. Таким чином з вересня 2020, коли Олег Кіпер очолив київську прокуратуру, до щонайменше липня 2021 Ірина Кіпер була громадянкою росії, йдеться в матеріалі.

EXMO affiliate program