Душили та кидали у шафу. Звільнений українець заявив про катування білоруськими КДБістами

11 июля 2021 г. в 03:00

Співробітники КДБ Білорусі катували 24-річного громадянина України Павла Рабешко, якого затримали на початку липня у білоруському місті Столин. МЗС України засудило дії білоруських силовиків.

Як повідомив Telegram-канал "Свободный Столин", після обшуку за місцем проживання українця затримали та відвезли в Пінське КДБ. Про його місцеперебування родичам не повідомляли.

"Протягом шести годин працівники Пінського КДБ проводили допит із застосуванням фізичної сили: били по голові, по тілу, душили й кілька разів кинули в шафу. А також погрожували й ображали", — йдеться у повідомленні.

Павло зафіксував всі побої, щоб ці докази використати у межах кримінальної справи.

Що передувало

Українця Павла Рабешка білоруські силовики затримали у місті Столин 3 липня, у День Незалежності Білорусі, коли країною прокотилася чергова хвиля протестів проти режиму Олександра Лукашенка. За місцем проживання хлопця провели обшук, в якому брали участь п'ять співробітників міліції. Тоді в українця вилучили телефон та відвезли його у невідомому напрямку.

Консульство України в Бресті надіслало Управлінню внутрішніх справ Брестського облвиконкому та Столинському РВВС Брестської області офіційні запити щодо затримання українця. Згодом стало відомо, що хлопця звільнили у день затримання. Українські дипломати посприяли тому, щоб Рабешко безпечно покинув територію Білорусі.

У МЗС України засудили дії білоруських силовиків та закликали владу Білорусі "припинити репресії проти громадян, звільнити усіх політичних в‘язнів та гарантувати безумовне дотримання основоположних прав людини".

Що відомо

2 липня білоруський президент Олександр Лукашенко доручив прикордонникам повністю перекрити державний кордон з Україною через "ввезення зброї".

У МЗС відкинули закид Лукашенка про нібито постачання зброї з України до Білорусі.

Радник керівника офісу президента України Михайло Подоляк розповів Суспільному, що заяви Лукашенка про начебто постачання зброї з України "дуже схожі на банальне пропагандистське забезпечення інтересів керівництва Росії".

3 липня у Держприкордонслужбі України заявили, що не зафіксували зменшення пропускних операцій на кордоні України з Білоруссю після рішення білоруської влади перекрити кордон.

suspilne.media

EXMO affiliate program