Двоє дітей задихнулись у скрині: всі подробиці жахливої трагедії на Донеччині

21 сентября 2021 г. в 00:56

У поліції розповіли, що мати дітей стояла на обліку за неналежне виконання батьківських обовязків

Днями у селищі поблизу Маріуполя (Донеччина) знайшли тіла двох дітей. 7-річний хлопець та його 10-річна сестра загинули у великій дерев’яній скрині. Дітей кілька годин шукали батьки та поліціянти. Згодом виявилось, що братик з сестрою задихнулись всередині скрині.

Діти зникли напередодні, матір повідомила поліцію

Ввечері 18-го вересня селище Мікільське сколихнула звістка про зникнення малолітніх дітей. Про те, що 7-річний Михайло та 10-річна Ганна зникли з території свого помешкання і не відповідають на телефонні дзвінки, повідомили у поліції Волновахи. Поліціянтів викликали батьки зниклих.

"Допоможіть встановити місцезнаходження зниклих дітей. Волноваським районним відділом поліції встановлюється місцезнаходження дітей, які 18.09.2021 року після 10.00 останній раз виходили на зв’язок з батьками. Діти пішли з домув селі Микільське Волноваського району та до теперішнього часу не повернулися, телефон вимкнений, раніше такого не траплялося", - написали в поліції.

До повідомлення додали опис дітей: вони були одягнені по-осінньому, востаннє їх бачили батьки вдома.

"Преснова Ганна, 2011 року народження. Була одягнена: світла пайта, темні штани, білі кросівки .Преснов Михайло, 2014 року народження. Був одягнений: темний светр, темні штани, чорні кросівки", - написали в повідомленні.

Дітей знайшли у скрині

Після того, як до поліції надійшов виклик, оперативно задіяли особовий склад. Дітей шукали на території селища, оглядали закинуті будівлі й лісосмуги. Пізно ввечері їх знайшли вдома. Дівчинка й хлопчик лежали неживі у великій дерев’яній скрині, яка стояла в будинку.

Про те, що тіла дітей знайдені – написав у соцмережах керівник поліції Донеччини Артем Кисько.

"Трупи дітей знайшли в будинку під час огляду слідчим в старій скрині, яка стояла в одній із кімнат. Ймовірно, залишившись самі, діти гралися і залізли до скрині, яка захлопнулася на замок. Причина смерті - асфіксія, внаслідок браку кисню. Бережіть дітей, думайте за них, передбачайте ситуації, попереджуйте, щоб не було таких трагічних скринь, водойм, закинутих будівництв, москітних сіток...", - написав Кисько.

Що пишуть у мережі

Трагедія викликала великий резонанс у мережі. Користувачі звернули увагу на те, що старі скрині, подібні до тієї, яку показали на фото з місця події, можуть закриватись так, що відкрити їх можна лише ззовні.

"Я пам'ятаю такі скрині. Вони дійсно небезпечні для дітей. На фото не видно клямку, а їх часто робили так, що при закриванні кришки вона сама падає на вушко для замка, і зсередини кришку відкрити стає неможливим"

"У таких скринях (старих) замок накидається на опуклий металевий стрижень і відкривається тільки зовні", - написали в мережі.

Діти терпіли наругу?

Частина користувачів мережі, які мешкають у Волноваському районі, зауважили, що батьки загиблих були під наглядом соціальних служб через неналежний догляд за дітьми. Також у мережі стверджують – діти могли терпіти наругу від батьків.

"Соціальні служби, які бачили ,що діти живуть в жахливих умовах, в неблагополучній сім'ї алкашів, не думали про наслідки ! Якби в Україні таких горе " батьків " садили і разом працівників соцслужб ,то б таких випадків було б менше!"

"Вибачте, що я втручаюся, але співчувати цим батькам не варто, тільки бабусям. Ці діти дуже настраждалися від батьків. Вічно голодні і побиті. А батьки вічно п'яні. Вибачте ще раз"

В будинку бардак полний і не один день в такому гадючнику діти жили. Соц служби належно чином не вплінула на сітуацію, треба негайно було дітей забіраті від асоціальніх типу батьків. Якщо горілка дорожча дітей то Вже дно. Соціальна структура не працює в Україні", -написали в мережі.

Що кажуть у поліції

Новини.LIVE поспілкувався з поліцією Волновахи. Нам повідомили, що деталі загибелі малолтніх дітей не можуть зараз розголошувати. Проте нам підтвердили, батьки були з ночі 18-го на роботі. Коли повернулись, почали пошуки доньки й сина. Родина стояла на обліку як така, що не виконує батьківських обов'язків належним чином. Чи йшлось про позбавлення батьківських прав - наразі невідомо.

"Ми надали всі дані, які могли додати за дозволом процесуального керівника. Більше деталей повідомляти наразі не можемо. Так, родина стояла на обліку у соцслужбах. Щодо того, чи йшлося про позбавлення батьківських прав – можуть повідомити лише соцслужби. Ювенальна превенція передали, що дійсно проводились із ними бесіди, до родини навідувались. Коли служби приходили – то у дітей була їжа. Все було більш-менш добре. Знаю, що на матері були адмінпротоколи за статтею 184 – за неналежне виконання батьківських обов’язків", - розповіли в поліції.

За словами представниці поліції - соціальні служби в районі працюють справно.

"У Волновасі досить добре працюють соціальні служби. У Микільському – недалеко від Маріуполя, там є поліцейська станція, і соцслужби. Зараз після адмінподілу – раніше перебували на обліку у громаді Волновахи, а тепер – в Вугледарській", - розповіла поліціянт.

На дітях не було слідів насильства

У поліції нам повідомили, що батьки спочатку самотужки шукали дітей, згодом звернулись до поліції.

"Вони зранку поїхали працювати – а коли приїхали ввечері, близько 18 години заявили про зникнення. Спочатку намагались знайти дітей самотужки, не знайшли. Ввечері почались пошуки – тривали приблизно 5 годин. Підняли особовий склад, заходили до кожного будинку, всі шукали дітей. Батьки казали, що перевірили будинок. Потім поліціянти вирішили додатково провести огляд - тоді знайшли дітей. Працювали оперативники й ювенальні поліціянти. Тілесних ушкоджень на дітках не було", - повідомили в поліції.

У соціальних службах нам не прокоментували ситуацію – повідомили, що бракує часу.

Наразі обставини події встановлюються. Поліція розглядає різні версії щодо загибелі брата та сестри. Попередня правова кваліфікація - п.2 ч.2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство)".

novyny.live

EXMO affiliate program