Експерт розповів, чому вбили саме Захарченка

4 ноября 2018 г. в 23:47

Так звані "вибори" на території "ЛДНР" відіграють значну роль лише у тактичному вимірі планів Кремля.

Про це зазначив голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Так, за його словами ліквідація колишнього ватажка бойовиків "ДНР" Олександра Захарченка виявилась вигідною насамперед для Кремля. Адже завдяки цьому російська сторона змогла взяти паузу, звинувачуючи Україну у кричущому порушенні мінських угод.

Крім того Фесенко відзначив, що Кремлю необхідні вибори лише для так званої легітимізації ватажків бойовиків та подальшого нав'язування їх українській владі у якості переговірників.

Тобто Росія зараз розглядає входження до складу України не окупованих територій Донбасу, а саме республік. Хоча, зазначає Фесенко, це неприйнятно для будь-якого українського керівництва.

Він також відзначив, що є й інший сценарій розвитку подій за яким конфлікт на сходу України буде й надалі заморожуватись і Росія матиме у своєму підпорядкуванні ще дві так звані республіки, та через них буде впливати, як на Україну так і на світових лідерів, погрожуючи відкритою фазою війни.

"Другий сценарій - заморожування конфлікту. У Росії в такому випадку, крім Придністров'я, Абхазії і Південної Осетії, з'являться ще дві опікуваних квазіреспублікі. Тому теж потрібні обрані керівники. Якби "вибори" в ОРДЛО відклали, це означало б, що Росія готова домовлятися на умовах повернення не республік, а територій. Але це зараз для Москви не актуально", - підкреслив Фесенко.

Разом з тим варто відзначити, що у четвер, 25 жовтня, в Росії мабуть вирішили, що наплив українців, охочих отримати паспорт РФ, настільки великий, що доведеться спростити процедуру отримання громадянства. Не справляються, мабуть. Так, Державна дума в першому читанні ухвалила відповідний законопроект.

"Не потрібно буде ухвалювати окремі закони, і багато в чому проблема українських біженців і переселенців в частині отримання російських паспортів буде вирішена", - йдеться на сайті Держдуми. Цікаво, як багато з місцевих кнопкодавів замислювалися, що вони і є причиною, за якою з'явилося саме поняття українських біженців.

Якщо закон остаточно схвалять, він почне діяти через три місяці після офіційного опублікування.

"Якщо вони вже отримали дозвіл на тимчасове проживання в Росії, або вид на проживання, у них також буде право подати заяву на громадянство в спрощеному порядку, зокрема — за місцем перебування у вибраному для проживання регіоні", — йдеться на сайті Держдуми.

Апостроф

EXMO affiliate program