ФСБ РФ заявила про зрив спецоперації України з викрадення російських літаків (відео)

25 июля 2022 г. в 15:20

Українська розвідка вербувала російських військових льотчиків, пропонуючи їм гроші та громадянство країни ЄС в обмін на викрадення повітряного судна, стверджує спецслужба.

Федеральна служба безпеки РФ (ФСБ) повідомила про зрив операції з викрадення російських бойових літаків, яку нібито проводила українська розвідка під керівництвом країн НАТО. Про це з посиланням на заяву відомства в понеділок, 25 липня, повідомило агентство "РІА Новини".

"Федеральною службою безпеки Російської Федерації розкрито й припинено операцію Головного управління розвідки Міністерства оборони України з викрадення бойових літаків ВКС Росії, що курується спецслужбами НАТО", — цитують заяву журналісти.

У ФСБ стверджують, що співробітники української військової розвідки спробували завербувати російських військових льотчиків, пропонуючи їм натомість гроші та громадянство однієї з країн Євросоюзу. Метою операції, за даними відомства, було схилити росіян до перельоту й посадки літаків на підконтрольні Збройним силам України аеродроми. ФСБ також зазначила, що встановила співробітників спецслужб України та їхніх посібників, які брали участь у цій операції.

Видання РБК із посиланням на дані ФСБ повідомило, що штурмана літака, який викрали на територію України, нібито планувалося отруїти клофеліном , для чого препарат доставили у Волгоград. Крім цього, російська спецслужба стверджує, що в операції був замішаний головний розслідувач проєкту Bellingcat Христо Грозев.

"Болгарський журналіст-розслідувач знайшов двох дівчат-кур'єрок, які зустріли на залізничному вокзалі в Липецьку найнятого українськими розвідниками кур'єра з Москви, який віз аванс у розмірі $4 тис. для російського льотчика, що нібито погодився на викрадення", — йдеться в повідомленні.

EXMO affiliate program