Гвалтували дівчину-підлітка вдвох, сів тільки один

29 января 2023 г. в 19:00

Днями Чернігівський апеля­ційний суд переглянув спра­ву 27-річного Івана Корсуна із Сезьок Ічнянської гро­мади, засудженого за зґвал­тування малолітньо ї дівчи­ни із сусіднього села.

Негід­нику винесли новий вирок — 15 років за ґратами замість дев’яти, які минулого літа призначив Ічнянський рай­суд. Більш суворого пока­рання для ґвалтівника доби­валися і прокуратура, і мати дівчини. За її словами, отри­мати тюремний строк мала ще й співмешканка Івана — 18-річна Тетяна, яка разом із ним поглумилася з жертви. Однак вона зуміла уникнути покарання.

У вироку Апеляційного суду вказано, що Іван ґвалтував дівчи­ну тричі. Причому потерпілій то­ді було всього 13 років. І Корсун знав про це.

Перший випадок став­ся в середині липня 2021-го, ко­ли він машиною поіхав із дівчиною купатися на ставок біля Ічні. Доро­гою негідник завіз її в урочище «Ку­ти» і там зґвалтував. У тому числі й неприродним способом. Вдруге — наприкінці того ж місяця, коли наві­дався в село до малолітньої. Втретє — на початку вересня. Дівчину він залякував, тож вона мовчала. Втім усе випливло наприкінці вересня 2021 року, коли мати дівчини по­сварилася з родичами Корсуна і ті випадково бовкнули, що з її дочкою «не все гаразд”. Удома жінка обе­режно розпитала дитину і була шо­кована почутим. Одразу ж написала заяву в поліцію.

— Іван із багатодітної родини. Трудився в старостаті працівни­ком з благоустрою. Не раз пе­ресікався зі мною по роботі. Тож я йому довіряла і навіть подумати не могла, що він на таке здатен, — го­ворить мати потерпілої. — Дочка в мене, що називається, домашня. Окрім школи, майже нікуди не хо­дить. Тож, коли Іван сказав, що во­ни з його Танею ідуть на ставок, і попросив відпустити дочку з ними, я погодилася. Вони раз з'їздили, другий - усе було нормально. А за третім разом з’їхали з траси в ліс і там зґвалтували дитину. Пізніше Іван із Тетяною ще двічі вчиняли безчинство дорогою до ставка. Дочку погрозами примушували їз­дити з ними. А опісля Іван іще двічі сам приїжджав до нас у село і ґвал­тував дочку. Загалом п’ять випад­ків. Та слідство довело тільки три і то — обвинувачення висунули ли­ше Іванові. Після цього його роди­на не давала нам спокою: підкида­ли обезглавлених курей, обливали фекаліями двері, сипали прокльо­нами. Знайомі просили мене об­лишити цю справу, казали: «Не до­водь до суду - це опорочить до­чку». Та я не могла допустити, щоб і надалі страждали такі ж діти, як моя дочка. Бо точно знаю, що Іван із Танею ґвалтували й інших ді­вчат. Утім їхні батьки відмовили­ся писати заяви в поліцію, щоб не з неславити дітей.

На суді Корсун казав, буцімто інтим з потерпілою був за обопільною згодою. Ось тільки це, якби й було правдою, аж ніяк не може бути ви­правданням. Ні з моральної точки зору, ні за законом. Кримінальний кодекс України чітко зазначає: "Дії сексуального характеру, вчинені щодо особи, яка не досягла 14 ро­ків, незалежно від добровільної згоди караються позбавленням волі на строк від 10 до 15 років”. А враховуючи, що злочин вчинявся кілька разів, Корсуну світило 15 або ж довічне ув'язнення. Та Ічнянський райсуд, застосувавши ст. 69 ККУ (призначення більш м'якого покарання ніж передбачено законом) призначив усього... 9 років.

— Обвинувачений визнав свою вину, надав позитивну характерис­тику і зазначив, що має на утриман­ні трирічну дитину від співмеш­канки (яка, до слова, народила від нього в 15 років!). Видно, через ці пом‘якшуючі фактори» йому й при­судили менше від належного, — продовжує жінка. — Крім того, бать­ки Корсуна погодилися добровіль­но компенсувати витрати на лікування дочки (ій зробили дві операції) і моральну шкоду - загалом пів мільйона гривень. Перед першим судом еони виплатили 200 тисяч, а решту пообіцяли пізніше. Тому я зазначила, що я мірі покарання по­кладаюся на розсуд суду. Прокурор же просив 15 років, а адвокат Корсуна 7 років. Зрештою призначили дев’ять. Та зразу ж після винесення вироку батьки Іва­на заявили, що більше не платитимуть ні копійки. Невдовзі Корсун подав апеляцію на пом 'якшення ви­року. А я написала зустрічну скаргу — щоби призначили більш суворе покарання. І прокуратура теж.

Переглянувши справу, Черні­гівський апеляційний суд відкинув усі доводи Корсуна. Зокрема і його твердження про те, що, незва­жаючи на вік постраждалої все бу­ло за обопільною згодою. Цю по­зицію суд, навпаки прийняв за та­ку, що свідчить про відсутність широго каяття. Тож виніс обвинуваче­ному новий вирок - 15 років по­збавлення волі.

Тим часом мати згвалтованої дівчини прагне притягти до відповідальності і співмешканку Івана.

— Я від самого початку слідетва (і на суді також) наголошувала що Тетяна — співучасниця злочину. Бо коли вони вивезли дочку в ліс, то саме Тетяна словами примушувала віддатися Івану, а потім першою почала витворяти ті безчинства. Я навіть знаю, чому Тетяна до­помагала Іванові гвалтувати. Бо той дозволяв їй зробити манікюр чи наростити вії, лише за однієї умови — якщо переспить з іншою. Про це Те­тяна сама обмовилася моїй дочці, коли після першого зґвалтування її везли додому. А ще мені розказува­ли, що батьки цієї Тані продали паї і занесли кому треба, щоб вона не фігурувала в цій справі. Івана умо­вили все взяти на себе, аргументу­ючи тим, що за групове зґвалтуван­ня буде більший строк. Та минуло­го літа поліція таки порушила проти Тетяни кримінальне провадження - за ч. З ст. 154 ККУ (примушен­ня до вступу в статевий зв'язок). Щоправда, невдовзі його закрили, буцімто через відсутність доказів. І лише через суд у грудні минуло­го року ми добилися, щоб розслі­дування поновили. Побачимо, чим воно закінчиться. Але запевняю, що не залишу цього і добиватимусь, щоб негідницю теж посадили.

https://cntime.cn.ua

EXMO affiliate program