Харківський студент збирався скоїти самогубство через заборону на виїзд за кордон

6 сентября 2022 г. в 09:30

За словами студента, він готувався під обстрілами, домігся безкоштовного навчання та зібрав усі необхідні документи для виїзду з України.

23-річний житель Харківщини вступив на навчання до університету Тарту в Естонії, проте прикордонники у Львівській області не пропустили студента через кордон. Після цього він виклав допис на свою сторінку у Facebook про те, що вирішив покінчити життя самогубством.

"У своєму самогубстві прошу вважати винною експерта прикордонної служби... Саме вона, незважаючи на всі законні підстави, зарубила мені шанс на життя", — писав Євген Борох.

Влітку його мати, вчителька з селища Золочів, дістала поранення під обстрілами російського "Граду", пізніше Ліліля Борох померла у лікарні. Декілька місяців хлопець навчався під постійними бомбардуваннями.

"Орда, яка на тебе йде, вбиває маму. Залишає тебе фактично без будинку. Ти, незважаючи на все це, чотири місяці проходиш відбір, а потім збираєш необхідні документи з територіального центру комплектування. Все на руках, все є. Але яка різниця? В правовій державі (ст. 1 Конституції) і ієрархії нормативно-правових актах на першому місці стоїть "усне розпорядження керівництва". Чому усне? Тому що ні в кого не вистачає сміливості взяти на себе відповідальність на пряму заборону виїзду студентів. Ми начебто автомати вам в руки давати не хочемо, але посидіть ви тут, в клітці. Понавчайтеся під ракетами, які над тобою літають. І добре, якщо ракети лише (хоча ні, взагалі не "добре"). Я навчався під прилітами РСЗВ, артилерії, мінометів та стратегічних ракет. Для "джек-поту" не вистачає авіабомб. А хоча ні. Пару з парашютами запускали", — зазначив 23-річний мешканець Харківщини.

Через розголос трагедії вдалось уникнути. Студента все ж пропустили через кордон. Телеканал "Чернівецький промінь" уточнив, що після втручання правоохоронних органів молодик перетнув кордон "у ручному режимі".

Нагадаємо, питання виїзду студентів вишів за кордон мала врегулювати Верховна Рада, але депутати так і не зробили це до першого вересня. Питання досі не розглядали.

2day.kh.ua

EXMO affiliate program