Хитрий план Кремля по Карабаху: експерти пояснили "кидок" Єревана Москвою (відео)

17 ноября 2020 г. в 21:20

Експерт з внутрішньої політики Вірменії Нвер Аветісян заявив про те, що Росія не надавала допомогу Вірменії в боях за Нагірний Карабах через те, що прем'єр цієї країни Нікол Пашинян недостатньо лояльно ставився до Москви.

Як підкреслив він у коментарі Апострофу, Пашинян є прозахідним політиком.

"Йому дісталася країна, де переважають проросійські настрої, і він як чесний політик не міг поміняти це за кілька років. Безумовно, що Росія прагнула використати свій вплив щоб прозахідний вектор у Вірменії не став ключовим, і ситуація з війною в Карабаху стала відмінним приводом щоб змістити Пашиняна", - сказав він.

У свою чергу експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко вважає, що в ході конфлікту в Карабасі Росія не стільки керувала процесом, скільки реагувала на виклики.

"В очах росіян Пашинян не був проросійським політиком, а навпаки був настільки антиросійським, наскільки дозволяли обставини. Москва хотіла провчити його. Можливо, це єдине, що їй вдалося зробити в цьому конфлікті в свою користь, оскільки головна мета Росії полягала в мінімізації ризиків і втрат. З самого початку вибір був неприємним: підтримувати Вірменію, втягуючись в черговий витратний конфлікт, або не підтримувати і втратити довіру союзників. Росія вибрала варіант, який вважала меншим злом. тобто, якщо метою було не вплутатися в небезпечний конфлікт - то вона досягнута. Але тут Росія не управляла ситуацією, а тільки реагувала на неї", - додав Капітоненко.

EXMO affiliate program