Хвиля «самогубств» в елітах РФ. Випав за борт: топменеджер ще однієї держкорпорації поповнив перелік загадкових смертей у Росії (відео)

15 сентября 2022 г. в 07:40

12 вересня стало відомо, що в Росії загадково загинув Іван Печорін, керуючий директор Корпорації розвитку Далекого Сходу та Арктики — держкомпанії, яка керує арктичною зоною РФ.

Цей випадок став новим епізодом у черзі загадкових смертей та самогубств представників російських бізнес-еліт і силовиків, що сталися після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

НВ нагадує, що відомо про такі випадки та як їх пояснюють за межами Росії.

Іван Печорін, керуючий директор Корпорації розвитку Далекого Сходу та Арктики

Іван Печорін був керуючим директором Корпорації розвитку Далекого Сходу та Арктики з питань авіаційної діяльності. Як повідомили російські ЗМІ, увечері 10 вересня він загинув у районі мису Ігнатьєва (мис на острові Руський у кілометрі від міста Владивосток). Повідомляється, що Печорін нібито випав з катера на повному ході. Кілька днів його шукали кораблі, що знаходилися поруч, проте пізніше знайшли тіло загиблого.

12 вересня «трагічну загибель» Печоріна підтвердили в держкорпорації, де він працював топменеджером, не вказавши подробиць смерті. У російських медіа писали, що він міг бути п’яним: нібито компанія на катері, в колі якої був і Печорін, вживала алкоголь, а через сорок хвилин після відплиття капітану повідомили про людину за бортом. Озвучувалися також інші дивні версії: що топменеджер проігнорував зауваження капітана, сівши на огорожу палуби, та випав у море, коли катер хитнувся на воді.

Це вже не перший топменеджер Корпорації розвитку Далекого Сходу та Арктики, який помер цього року. У лютому від інсульту помер її 43-річний гендиректор, колишній заступник губернатора Нижегородської області Ігор Носов.

Равіль Маганов, голова ради директорів компанії Лукойл

Російський нафтовий гігант Лукойл — друга за обсягами нафтовидобутку компанія в РФ після Газпрому. Про смерть голови ради директорів Лукойла Равіля Маганова стало відомо 1 вересня.

Російський телеканал РЕН повідомив, що він загинув, випавши із вікна Центральної клінічної лікарні (ЦКЛ) у Москві. Цю інформацію підтвердило джерело агентства Інтерфакс. «Сьогодні вранці [1 вересня] Маганов випав із вікна палати ЦКЛ. Від отриманих травм він помер», — сказав співрозмовник агентства.

Повідомляється, що 67-річний Маганов проходив лікування у відділенні, розташованому на шостому поверсі московської Центральної клінічної лікарні.

Російський Телеграм-канал Mash розповсюдив версію про те, що Маганов міг вчинити самогубство.

Водночас компанія Лукойл, заявляючи про смерть Маганова, повідомила, що він «пішов з життя після тяжкої хвороби».

Равіль Маганов вважається автором самої назви компанії Лукойл (від перших букв назв «нафтовидобувних» міст — Лангепас, Урай, Когалим та англійського слова oil, нафта).

У 1980-х Маганов працював у компанії Лангепаснафтогаз, яка пізніше увійшла до складу Лукойлу. Відтоді, як Лукойл було створено 1991 року, Маганов обіймав у цій компанії керівні посади.

З 1993 року входив до ради директорів Лукойлу, з 2006-го обіймав посаду першого виконавчого віцепрезидента компанії. У 2020 році очолив раду директорів нафтового гіганта — після смерті Валерія Грайфера, який обіймав раніше цю посаду.

2019 року Володимир Путін нагородив Маганова орденом Олександра Невського.

Вадим Зімін — полковник, який тримав у руках ядерну валізу господарів Кремля

21 червня російський таблоїд Московський комсомолець повідомив, що напередодні ввечері у власній квартирі спробував накласти на себе руки Віктор Зімін — видання назвало його полковником Федеральної служби охорони (ФСО) РФ у відставці та «екс-начальником відділу Центрального митного управління».

Видання повідомило, що інцидент нібито стався увечері 20 червня у підмосковному передмісті Новий — колишньому військовому містечку за 20 км на захід від центру Москви. «Характер травм дозволив зробити висновок, що він спробував добровільно піти із життя. До цього господар разом із братом розпивали спиртне, потім родич відлучився до сусідньої кімнати», — написала російська газета. За її даними, 53-річний Зімін вижив, проте був доставлений у реанімацію у тяжкому стані (швидку нібито викликав його брат). МК також написав, що на момент спроби самогубства Зімін перебував під домашнім арештом: він був підозрюваним у справі про одержання хабара від бізнесмена, через що у грудні 2021 року чиновника звільнили. Зімін заперечував свою причетність до злочину.

Британський таблоїд Mirror навів більше деталей резонансного випадку, нагадавши, що саме Віктор Зімін ще за Бориса Єльцина носив ядерну валізку президента РФ — портфель, який завжди супроводжує будь-якого кремлівського лідера. За його допомогою господар Кремля може через систему кодів фактично авторизувати запуск ядерних ракет.

За інформацією Mirror, Зімін продовжував працювати в службі безпеки і після приходу Володимира Путіна, дослужившись до звання полковника, хоча його точна роль і обов’язки в цей період достеменно невідомі. Таблоїд уточнює, що Зімін намагався застрелитися: його знайшли з вогнепальним пораненням у голову, чоловік лежав у калюжі крові на кухні власної квартири. Поруч нібито знайшли травматичний пістолет Іж 79−9ТМ. Про те, чи Зімін вижив після госпіталізації в реанімацію, не повідомлялося.

Сергій Протосеня, колишній топ-менеджер російської газової компанії Новатек

19 квітня 55-річного Сергія Протосеню, колишнього заступника директора російської газодобувної компанії Новатек, було знайдено повішеним у дворі його вілли в Іспанії. У тому ж будинку знайшли жорстоко вбитими його 53-річну дружину Наталю та 18-річну доньку Марію: їхні тіла виявили у ліжках із численними рубаними та різаними ранами. При цьому поруч із тілом самого Протосені лежали ніж і сокира, які, ймовірно, використав убивця жінок.

Кривава трагедія сталася в популярному серед російської діаспори курортному містечку Льорет-де-Мар на каталонському узбережжі Коста-Брава. Тут сім'я мала заміський будинок, хоча останні роки вони жили у французькому Бордо. Там же, у Франції, у момент вбивства перебував 22-річний син Протосені Федір: він не поїхав з рідними на відпочинок до Іспанії, але підняв на ноги поліцію, коли одного дня не зміг додзвонитися до жодного з членів своєї родини.

Іспанська поліція припустила, що трагедія могла статися на тлі сімейного конфлікту (нібито Протосеня вбив дружину і дочку, а потім повісився сам). Проте правоохоронці не виключають, що сталося потрійне вбивство, а загибель глави сімейства видано за суїцид.

Іспанські та інші світові ЗМІ при цьому звернули увагу на низку дивних обставин загибелі трьох членів сім'ї:

на місці злочину було багато крові, проте на одязі повішеного Сергія Протосені, який за однією з версій зарубав близьких сокирою чи вбив ножем — жодної плями;

за словами експертів, убивця діяв у рукавичках, щоб не залишити відбитків пальців (російські видання писали, що як рукавичку використовували носок);

не було записки із зізнаннями чи поясненнями мотивів убивства;

повідомлень про випадки жорстокого поводження Протосені з членами сім'ї раніше не надходило.

Британський таблоїд Daily Mail поговорив із сином Протосені та друзями родини, які виключили можливість вбивства ним двох близьких жінок. Федір Протосеня розповів, що батько любив його матір і особливо сестру Марію, яка «була його принцесою». «Він ніколи не міг би нічого зробити, щоб нашкодити їм. Я не знаю, що сталося тієї ночі, але знаю, що мій батько не завдав їм шкоди», — заявив 22-річний студент. Категорично не вірять у те, що Протосеня міг убити сім'ю, бізнесмен Анатолій Тимошенко, близький друг російського олігарха, та ще один його друг Роман Юравич.

Сергій Протосеня був мультимільйонером і в 2006—2011 роках регулярно входив до списків 250 найбагатших росіян. У Новатеку — дочірній компанії Газпрому та другій в Росії за обсягами видобутку газу — він працював із 2002 року. В 2005 році увійшов у склад ради директорів, у 2015 році пішов з Новатека, пізніше переїхав до Франції.

Крім російського паспорта, він мав кіпрський. Російські Телеграм-канали та ЗМІ повідомляли, що частину активів Протосені було оформлено на кіпрську компанію Viladex Finance Limited, а за тиждень до його смерті до реєстраційної палати Кіпру нібито було подано заявку на розділ часток у компанії. Чи відповідає дійсності ця інформація російських пропагандистів, невідомо. Крім того, за даними телеграм-каналу База, Сергій Протосеня ще наприкінці листопада 2021 року був власником акцій АКБ Форбанк, який «кришувала ФСБ».

Владислав Аваєв, колишній віце-президент Газпромбанку

Буквально за день до вбивства сім'ї Сергія Протосені, 18 квітня, стало відомо про ще один дуже схожий випадок, але вже в Москві. У московських апартаментах колишнього віце-президента Газпромбанку Владислава Аваєва знайшли його тіло, а також тіла його дружини Олени та дочки Марії.

Причиною смерті трьох осіб стали вогнепальні поранення. За попередньою версією Слідчого комітету Росії, Аваєв убив жінку і дівчинку, після чого наклав на себе руки. Вранці 18 квітня він зателефонував особистому водієві та попросив за ним заїхати, проте двері не відчинив. Старша дочка бізнесмена приїхала до квартири після обіду та виявила тіла родичів. У руці Аваєва нібито лежав пістолет.

Той же водій стверджував, що шеф напередодні перебував у чудовому настрої, нічого дивного в його поведінці він не помітив, повідомляв таблоїд StarHit.

Російський Телеграм-канал 112 писав, що мотивом вбивства нібито став затяжний конфлікт банкіра з дружиною. Мовляв, Владислав Аваєв дізнався, що дружина мала стосунки з іншим чоловіком і була вагітна.

Аваєв довго працював у Газпромбанку — найбільшій універсальній фінустанові РФ, повністю підконтрольній Газпрому (нині перебуває під санкціями США та ЄС). Про його обов’язки та рід діяльності в банку майже нічого не відомо. Телеграм-канал paradox_friends стверджує, що «Аваєв був не настільки близьким до центрів ухвалення рішень». Проте сама посада віце-президента передбачає високий рівень обізнаності.

Також деякий час він був заступником директора департаменту управління справами уряду РФ, а останніми роками очолював компанію Карбонікс, яка виробляє вуглецеві імпланти. Партнером фірми є корпорація Ростех, інформував сайт msk1.ru.

Василь Мельников, власник медичної компанії МедСтом

Василь Мельников був знайдений мертвим у своїй квартирі в Нижньому Новгороді, про цей випадок 23 березня писала російська газета КоммерсантЪ. Там же знайшли вбитими його дружину Галину та двох їхніх маленьких синів (4 та 10 років). Всі загинули від ножових поранень, ймовірні знаряддя вбивства (ножі) були вилучені на місці злочину. Дітей знайшли у дитячій кімнаті, жінку в спальні. Сусіди та знайомі вбитих запевняли, що не помічали конфліктів між членами родини.

Місцева поліція розслідувала версію про те, що Мельников убив свою сім'ю, а згодом себе. Бізнесмену належала компанія, якак постачала медичне обладнання та матеріали для лабораторій МедСтом.

Михайло Товстошея (Уотфорд), російський нафтогазовий магнат

3 березня 66-річний Михайло Уотфорд (він же Михайло Толстошея), якого британські ЗМІ називають «російським магнатом», був виявлений повішеним у своєму особняку в Англії ( графство Суррей). Його смерть не викликала підозр у поліції, але й мотив суїциду британські правоохоронці пояснити не змогли, повідомляла Daily Mail.

Уо тфорд заробив статки на видобутку нафти та газу в Росії. На початку 2000-х емігрував до Великої Британії, змінив прізвище та зайнявся нерухомістю. До санкційного списку російських олігархів, опублікованого британським урядом після початку війни в Україні, він не увійшов.

Однак звістка про смерть Уотфорда з’явилася того дня, коли Борис Джонсон повідомив Палаті громад, що розширить список людей, пов’язаних із режимом Володимира Путіна, яких торкнуться британські санкції. У коментарі таблоїду The Sun друг сім'ї припустив, що на душевний стан Вотфорда могла вплинути війна в Україні, розв’язана Росією. Джерело видання заявило, що «його загибель викликає питання, особливо після всіх цих підозрілих смертей російських громадян [у Британії]». «Час його смерті та вторгнення в Україну, безумовно, [збігаються] не випадково», — сказав співрозмовник газети. Михайло Толстошея народився 1955 року в Україні (на той момент в Українській РСР).

Олександр Тюляков, заступник гендиректора казначейства компанії Газпром

25 лютого у котеджному селищі Ленінський Виборзького району Ленінградської області (це селище відоме як «гніздо Газпрому») знайшли тіло 61-річного Олександра Тюлякова — заступника гендиректора Єдиного розрахункового центру Газпрому (Казначейства головного газового монополіста РФ). Він висів у петлі, а поруч лежала передсмертна записка (її зміст не розголошується). Коли на місці смерті Тюлякова працювали криміналісти, до будинку під'їхали співробітники служби безпеки Газпрому, оточили територію та прогнали співробітників Слідкому та поліцейських. За даними Нової газети, напередодні смерті його бачили сильно побитим.

Леонід Шульман, топ-менеджер компанії Газпром-інвест

29 січня, за місяць до вторгнення РФ в Україну в маєтку в тому самому селищі Ленінсьий було знайдено тіло 60-річного керівника транспортної служби компанії Газпром-інвест Леоніда Шульмана. Окривавлене тіло з глибокими різаними ранами лежало на підлозі у ванній, біля ванної знайшли будівельний ніж. Поліцейські виявили записку, в якій Шульман скаржився на нестерпний біль, повідомляло видання Грані. Чоловік перебував на лікарняному після травми, на нозі в нього було встановлено апарат Ілізарова. Нова газета писала, що слідчі засумнівалися у справжності передсмертної записки.

Самогубства чи ні? Що може означати хвиля дивних смертей в середовищі російської еліти

EXMO affiliate program