Індексація пенсій: міністр Рева пояснив, кому з пенсіонерів не чекати надбавки (відео)

7 марта 2019 г. в 13:35

Індексації пенсій підлягають ті виплати, які передбачені Законом про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Ідеться про виплати для 8 мільйонів 972 тисяч пенсіонерів. Водночас, для близько 1,2 мільйона пенсіонерів підвищення виплат не відбудеться.

Про це на телеканалі ZIK заявив міністр соціальної політики України Андрій Рева.

Очільник відомства нагадав, що в Україні є 11 мільйонів 400 тисяч пенсіонерів, і виплати для них призначені за різними законами. Індексації підлягатимуть ті виплати, які передбачені Законом про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Пенсіонерів, які отримують виплати за цим законом, є 10 мільйонів 200 тисяч, і з цієї кількості пенсії будуть перераховані майже 9 мільйонам осіб.

«Решта – це люди, у яких базовий розмір пенсії становить менше прожиткового мінімуму, тому, відповідно до закону, пенсії їм підвищать на розмір прожиткового мінімуму. Таке сталося у грудні, наступне підвищення буде у липні і наступе буде в грудні цього року. Усім іншим, тобто 8 мільйонам 972 тисячам осіб, пенсії будуть перераховані на коефіцієнт 1.17, який розрахований за формулою, прийнятою у жовтні 2017 року, і передбачає 50% зростання інфляції за попередній рік плюс 50% зростання середньої заробітної плати по Україні за минулий рік», – пояснив Андрій Рева та додав, що пенсії у середньому мають зрости на 17%.

Мінімальна сума, на яку зростуть пенсії, становитиме 100 грн, зазначив Андрій Рева. З його слів, це буде перший перерахунок пенсій, відповідно до пенсійної реформи, прийнятої у 2017 році. Надалі пенсії перераховуватимуть кожного року 1 березня. Міністр запевнив, що пенсії зростатимуть швидше, аніж підвищується інфляція.

Андрій Рева додав, що та категорія пенсіонерів, які не отримають надбавку, а це 1,2 мільйона осіб – це військові пенсіонери, судді, прокурори, державні службовці та інші, яким пенсії призначали за спеціальними законами, і в них пенсійні виплати вищі, аніж у решти пенсіонерів.

EXMO affiliate program