Інтерв’ю з Гіркіним – не останнє: Дмитро Гордон пообіцяв інформаційні «бомби» (відео)

19 мая 2020 г. в 20:51

Дмитро Гордон взяв інтерв'ю у громадянина Росії, терориста Ігоря Гіркина. Тривало воно майже чотири години і викликало бурхливу реакцію в соцмережах. Інтерв’ю зі Стрєлковим - не останнє. Гордон обіцяє "бомби", які підірвуть український і російський інформаційний простір.

Інтерв’ю з Гіркіним – не останнє: Дмитро Гордон пообіцяв інформаційні «бомби» (відео)

У понеділок, 18 травня, ввечері вийшло інтерв'ю Дмитра Гордона з так званим міністром оборони "ДНР" Ігорем Гіркіним (Стрєлковим). Інтерв'ю спричинило хвилю критики, а на YouTube число негативних реакцій досягло 33 тисяч.

За тиждень до цього у мережі з’явилось інтерв'ю журналіста з Наталією Поклонською, "прокурором" анексованого Росією Криму. Ця розмова так само викликала хвилю критики, а на YouTube запис отримав 36 тисяч дизлайків.

Сам Гордон назвав нещодавні інтерв'ю "спецоперацією", яка проводилася "в співдружності з українськими спецслужбами".

"Флешки з матеріалами цих інтерв'ю знаходяться в Гаазі. Свідчення Наталії Поклонської та Ігоря Гіркіна стануть одними з основних свідків у справі про анексію Криму і розв'язування кривавої бійні на Донбасі", – пояснив Гордон.

Українська прокуратура заявила, що використає записи в кримінальних справах, а в СБУ повідомили, що уважно вивчать зміст бесіди. Водночас, Служба безпеки України роз’яснила, що проведення інтерв’ю з Поклонською та Гіркіним є ініціативою журналіста Дмитра Гордона.

Вже зрозуміло, що інтерв’ю зі Стрєлковим - не останнє.

"Інтерв'ю з рядом людей, які я представлю незабаром... Інтерв'ю з Наталією Поклонською здасться "ягідками". Це будуть навіть не "квіточки", це будуть бомби, які розірвуться. І український, і російський інформаційний простір підірвуть", - так прокоментував Гордон своє інтерв'ю із "прокурором" анексованого Криму.

Ми проаналізували майже чотири години розмови з Гіркіним та виокремили ключові його зізнання, які могли б зацікавити правоохоронні органи.

Зізнався у вбивстві українців

Колишній ватажок російських бойовиків на Донбасі, громадянин РФ Стрєлков зізнався, що 19-річний студент КПІ Юрій Поправко і 25-річний житель Стрия Юрій Дяковська були вбиті за його особистим наказом. Їх тіла зі слідами тортур виявили в квітні 2014 року в річці Торець під Слов'янськом. Також терорист визнав, що причетний до вбивства депутата Горлівської міськради Володимира Рибака, який намагався зняти "прапор" "ДНР" з будівлі мерії.

"Рибак, який виступив активно проти ополчення, в моїх очах був ворогом. І його смерть в якійсь мірі знаходиться під моєю відповідальністю... Ці люди (Юрій Поправко і Юрій Дяковська) були розстріляні за моїм наказом", - заявив Гіркін.

Терористи "Л/ДНР" повністю підконтрольні Росії

"Це сіра зона, яка повністю управляється ззовні. Причому управляється гидко. І огидними за своїми моральними і діловими якостями людьми. Ззовні - це з Російської Федерації", - визнав Гіркін.

Колишній помічник Путіна Сурков - "кінчений мерзотник"

"За життя бачив Суркова один раз. Ще задовго до звільнення я доставляв пакет із документами в його кабінет в Кремлі. Він вийшов за пакетом в приймальню, забрав його, глянув на мене і зайшов в кабінет. Він поцікавився, чому я не встав при виході такого великого чиновника. Я вже тоді його зневажав... Я просто знаю, що це кінчений мерзотник. Але розумний, тому найбільш шкідливий", - сказав Гіркін.

Загроза територіальній цілісності України: хоче війни в Одесі, Харкові та Києві

Вкотре заявив, що росіяни і українці - це один народ зі своїми невеликими регіональними відмінностями, і "рано чи пізно возз'єднання станеться".

"Возз'єднаний (анексований, - Ред.) з РФ Крим - це діамант в короні Російської імперії. Це стосується і Одеси, і Києва теж... Київ я вважаю російським містом, в якому я дуже хотів би жити... Якби я керував РФ, то зараз Україна була б в складі Росії. Швидше за все, повністю... від Харкова до Одеси точно. А щодо Києва - якби від України відвалилася "Новоросія", то залишившись без електрики, виходу до моря і промисловості, западенці б пересварилися з центром і через деякий час самі б попросилися", - заявив Гіркін.

Досьє на Ігоря Гіркіна

За даними видання "Гордон", Гіркін народився 1970 року в Москві. 1992 року закінчив Московський державний історико-архівний інститут, але за спеціальністю не працював. Брав участь у воєнних конфліктах у Придністров'ї та Боснії, а також у двох чеченських кампаніях, захоплюється воєнною реконструкцією. Під час війни в Чечні, за даними російських правозахисників, викрадав і, ймовірно, мав стосунок до вбивства місцевих жителів.

Гіркін із 1996-го до 2013 року був співробітником Федеральної служби безпеки (ФСБ). Служба безпеки України стверджувала, що Гіркін служив у Головному розвідувальному управлінні Генштабу збройних сил Російської Федерації, але сам Гіркін цю інформацію спростовував. Після відставки керував службою безпеки фонду Marshall Capital, який належить російському бізнесмену Костянтинові Малофєєву (в Україні Малофєєва підозрюють у фінансуванні бойовиків "ДНР" і ЛНР", його оголошено в розшук).

До 2014 року, за даними СБУ, Гіркін неодноразово бував в Україні. Востаннє легально перетнув кордон 26 лютого 2014 року – прилетів у Сімферополь. Під час анексії Криму Росією був радником голови окупаційної адміністрації Сергія Аксьонова. 2015 року російська "Новая газета" опублікувала електронну переписку, яка, імовірно, належить Гіркіну. У листі невідомому адресату від 31 березня 2014 року він написав, що "практично нічого тепер не може у Криму" і що його розглядають "як небезпечного божевільного".

У квітні 2014 року Гіркін переїхав на Донбас. Під його керівництвом 12 квітня бойовики захопили Слов'янськ Донецької області. 5 липня бойовики на чолі з Гіркіним покинули місто і перебралися в Донецьк. Із травня до серпня 2014 року називав себе "міністром оборони ДНР". На початку серпня стало відомо, що Гіркін склав повноваження і повернувся в Росію.

Гіркін перебуває в розшуку в Україні. Йому висунули підозри за низкою статей Кримінального кодексу України, зокрема ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації), ст. 294 (масові заворушення), ст. 258 (терористичний акт), ст. 341 (захоплення державних або громадських будівель чи споруд). Є одним із чотирьох обвинувачуваних у справі про аварію малайзійського літака Boeing 777 у небі над Донбасом 17 липня 2014 року. Судовий процес триває в Нідерландах, Гіркін відмовився брати в ньому участь. Перебуває під санкціями ЄС і США.

Надзвичайні новини

EXMO affiliate program