Як працюють дрони-"камікадзе" Switchblade, які Україна отримала від США: деталі, фото, відео

7 августа 2022 г. в 21:30

Збройні сили України почали застосовувати проти російських окупантів баражуючі боєприпаси (дрони-камікадзе) Switchblade, передані Сполученими Штатами Америки. Є підтвердження використання такої зброї у Харківській області.

Про це пише "Український мілітарний портал". Він наводить відео бойового застосування БПЛА Switchblade воїнами 53-ї бригади.

Цікаво, що Україна стала лише третьою державою світу після США та Великої Британії, яка отримала на озброєння дрони-камікадзе Switchblade.

Switchblade – це тактичний ударний безпілотний авіаційний комплекс розробки американської компанії AeroVironment, призначений для ураження противника методом самознищення. Може бути класифікований як "літак-снаряд", "дрон-камікадзе" або ж "баражуючий боєприпас".

Даний вид безпілотників відноситься до різновиду систем озброєння з автономним боєприпасом, який здатний зависати ("хитатись") над заданою площиною в пошуках цілі і атакувати її після виявлення.

За принципом дії ці баражуючі боєприпаси, або ж дрони-камікадзе, є бомбами, що вичікують у повітрі. Після запуску вони летять у задану точку, в якій має бути ціль. На місці дрони зависають у повітрі і сканують місцевість, очікуючи моменту удару по цілі. Виявивши об'єкт, вони буквально падають на нього з неба.

Завдяки своїм невеликим розмірам, звичайні засоби електронної боротьби ці безпілотники не помічають. За великим рахунком, проти дронів-камікадзе зараз немає ефективних систем захисту.

Спершу США надали Україні безпілотники Switchblade-300, однак згодом з'явилась інформація про постачання Києву більш досконалої моделі – Switchblade 600.

Switchblade 300 – це ударний БПЛА одноразового застосування для збільшення можливостей піхотних підрозділів ланки група-відділення-взвод з вогневого ураження. Він має довжину 610 мм і важить 2,7 кг, включаючи чохол і пускову установку, що робить його невеликим і досить легким для транспортування на полі бою одним солдатом у звичайному рюкзаку.

Цей дрон складається всередині спеціального пускового контейнера, а його крила розгортаються після пуску, коли ударний снаряд потрапляє в повітря. Керування дроном-камікадзе можна здійснювати на відстані до 10 км, але його невеликий розмір обмежує його перебування в повітрі до 10 хвилин. Це робить його слабо придатним для проведення розвідувальних місій, але він корисний для ураження цілей на дальній відстані та вогневої підтримки підрозділів, що опинилися під щільним вогнем противника.

Боєголовка має заряд вибухівки, еквівалентний 40-мм гранаті, для знищення легкої бронетехніки та особового складу.

Ударний снаряд приводиться в рух електричним двигуном, тому його невеликі розміри та безшумний політ надзвичайно ускладнюють його виявлення або спробу перехопити, що дозволяє йому наблизитися до цілі зі швидкістю до 160 км/год у момент удару.

Характеристики Switchblade 300

Дальність дії: 10 км

Тривалість польоту: 15 хв

Вага: 2,5 кг

Висота польоту: 150-4500 м

Крейсерська швидкість: 100 км/год

Switchblade 600 – це великий баражуючий боєприпас, вагою 23 кг, але водночас є переносним і може бути налаштований за 10 хвилин. Він розрахований на політ на відстань до 40 км за 20 хвилин, потім може баражувати у повітрі ще 20 хвилин (даючи йому загальну дальність до 80 км) і атакувати зі ударною швидкістю до 185 км/год.

Цей дрон несе протитанкову боєголовку, призначену для знищення або виведення з ладу бронетехніки, при цьому він має більшу дальність і коштує менше, ніж протитанкові ракети, зокрема FGM-148 "Джавелін".

Система керування вогнем на основі планшета з сенсорним екраном може керувати боєприпасом вручну або автономно, і за допомогою бортових зашифрованих каналів передачі даних і модуля GPS із селективною доступністю, вона захищена проти GPS-спуфінгу із запрограмованою можливістю відключення.

Switchblade 600 може бути встановлено на наземну транспортну платформу шістьма комплектами, також існує можливість пуску з повітря, тобто виконувати роль боєприпасу типу повітря-поверхня.

Характеристики Switchblade 600

Дальність дії: 40 км

Тривалість польоту: 40 хв

Вага: 54,4 кг

Висота польоту: 150-4500 м

Крейсерська швидкість: 110 км/год

І Switchblade-300, і Switchblade-600 використовують кольорову камеру та GPS для визначення, відстеження та ураження цілей, а також має можливість попереднього програмування для атаки на заздалегідь виявлену ціль. Якщо ситуація призводить до скасування удару, оператор може відкликати Switchblade і повторно націлити його.

EXMO affiliate program