Як Росія мало не знищила українські повітряні сили

9 апреля 2020 г. в 23:00

На початку 2014 року в України було 400 військових літальних апаратів. За рік лишилося всього 222 одиниці. Рік бойових дій коштував Україні половини її винищувачів, вантажних літаків і бойових вертольотів. Жодна інша армія — навіть сирійська — не зазнала таких тяжких втрат в сьогоднішніх конфліктах.

Рік бойових дій, що почалися в 2014 році, коштував Україні половини її винищувачів, вантажних літаків і бойових вертольотів. Це було одне з найзначніших скорочень чисельності авіаційних засобів ВПС країн, що воюють, за останні десятиліття.

За даними щорічного аналізу чисельності військових літальних апаратів (ЛА) на озброєнні країн світу, опублікованими в 2015 році британським авіакосмічним журналом "Флайт Інтернешнл" (Flight International), на початку 2014 року, до того як російські війська вторглися на український півострів Крим і згодом прийшли на допомогу проросійським незаконним військовим формуванням на сході України, у Києва було 400 військових ЛА.

За рік це число різко скоротилося і склало всього 222 одиниці.

Кілька літаків були захоплені росіянами. Інші розбилися. Багато інших були збиті бойовиками та росіянами. Не виключено також, що до початку конфлікту десятки військових літаків протягом декількох років простояли у резерві і просто виявилися застарими, щоб знову допускати їх до польотів, через що Києву зрештою довелося зняти їх з озброєння.

Якими б не були справжні причини, жодна інша армія — навіть сирійська або іракська — не зазнала таких тяжких втрат в сьогоднішніх конфліктах.

Фактично 178 літаків і вертольотів, які втратила Україна, становили третину від загального скорочення чисельності засобів військово-повітряних сил, що були на озброєнні у всьому світі в 2014 році. У 2015 році всі країни світу мали у сукупності 51 685 військових ЛА, що було на 459 одиниць менше, ніж роком раніше.

Слід зазначити, що 13 902 з цих 51 685 літаків і вертольотів, або 27%, належали американським збройним силам. Росія мала у своєму розпорядженні другі за величиною повітряні сили, і у неї на озброєнні стояло 3429 військових ЛА, тобто 7% від загальної кількості у світі.

До російського вторгнення військово-повітряні сили України були досить потужними — у всякому разі, на папері.

За один рік все змінилося. "Конфлікт завдав українським силам тяжких втрат", - зазначив "Флайт Інтернешнл".

Коли в лютому 2014 року російські війська вторглися до Криму, вони захопили кілька українських авіабаз і десятки літаків, багато з яких перебували в поганому стані і не могли піднятися в повітря.

Взагалі частину захоплених літаків росіяни повернули, включаючи гідролітак "Берієв", який українські військові одразу ж знову ввели в експлуатацію. Українські військові ледве встигли підняти в повітря деякі літаки і полетіти на них на материк до приходу російських військ, що наступали. Київським інженерам також вдалося розібрати, упакувати в ящики і відправити на північ країни інші літаки, в тому числі декілька винищувачів МіГ-29.

Але втрати зростали. А коли на сході України почалися бойові дії, київські льотчики виявили, що проросійські бойовики, з позицій яких вони здійснюють повітряні атаки, озброєні високотехнологічними ракетами класу "земля-повітря", одна з яких збила малайзійський авіалайнер в небі над Україною в липні 2014 року, в результаті чого загинуло 298 осіб.

Шкоди українським ВПС, армійській авіації та військово-морській авіації також завдали бойовики. Після бойових дій, що тривали майже рік, видання "Інтернешнл Евіейшн Ньюс" (International Aviation News) підрахувало бойові втрати Києва - щонайменше 22 ЛА, а можливо, і набагато більше. 21 з них був збитий ракетами класу "земля-повітря". Один український МіГ-29 був збитий російським винищувачем МіГ-29, який, за наявними даними, випустив ракету, перебуваючи у повітряному просторі Росії.

"Втрати склали один Су-24, шість Су-25 та два МіГ-29, — повідомило видання. — Серед збитих транспортних літаків — Ан-26, Ан-30 та Іл-76…. А серед вертольотів — п'ять Мі-8/17 і п'ять Мі-24".

Неясно, скільки саме українських льотчиків і пасажирів загинуло, коли були збиті літаки і вертольоти. Ми точно знаємо, що коли бойовики збили ракетою один з українських транспортних літаків Іл-76, загинули 49 людей.

Найбільше постраждав парк українських винищувачів. На початку 2014 року журнал "Флайт Інтернешнл" нарахував на озброєнні України 80 винищувачів МіГ-29, 36 винищувачів Су-27, 36 винищувачів Су-25 і 24 винищувачі Су-24 — хоча справедливості заради слід зазначити, що багато з цих літаків давно не проходили ремонту і перебували в аварійному стані. У всякому разі, у 2015 році, за даними "Флайт Інтернешнл", в експлуатації були тільки 19 літаків МіГ-29, 16 літаків Су-27, 15 літаків Су-25 і 11 літаків Су-24.

Чотири роки потому Києву вдалося поповнити парк ВПС ще кількома літаками. За даними "Флайт Інтернешнл", в 2019 році на озброєнні українських ВПС були: 21 винищувач МіГ-29, 35 винищувачів Су-27, 12 винищувачів Су-24 і 13 винищувачів Су-25.

zik.ua

EXMO affiliate program