Як в Україні шукають загиблих на фронті військових: репортаж із пекла. Відео

11 сентября 2023 г. в 13:00

Загиблим на фронті військовим повернутися на спочинок рідній землі допомагають пошуковці з гуманітарної місії ЗСУ "На щиті". Проблема полягає в тому, що рештки тіл тим часом можуть розтягнути звірі.

Про те, як полеглих у бою воїнів, йдеться у репортажі suspilne. Журналісти провели два дні з місією у травні 2023 року.

Під час пошуків сапери йдуть першими. У "На щиті" знають, за ким вирушають на пошуки, та навіть попри наявність документів, лише результати ДНК-експертиз підтверджують, кого саме знайшли.

Для пошуковців сприятливіша гола безлиста осінь чи зима. Вони мають з десятками локацій, які належить оглянути.

Рідко вдається знайти ціле тіло – хіба що це масове поховання. Так було у вересні 2022-го в Ізюмі, коли пошуковці під час ексгумації в лісі знайшли загиблого військовослужбовця Сергія Сову. Україна знає його за всохлою рукою із синьо-жовтим браслетом.

Органи чуття мають бути натреновані, щоб розгледіти чи занюхати маленькі частинки того, що колись було людиною.

"Вкатаний", "розірваний" — такі тимчасові характеристики для людей, які когось любили і про щось мріяли, які колись були живими й мали імена.

Пошуковці намагаються зрозуміти, як відбувався бій. Розташування згорілої техніки, посічені дерева, сліди від осколків — усе це може бути підказкою, де шукати загиблих.

"Одного знайшли, він був вкатаний. Частина. І частина була розкидана. Я йшов дорогою, бачу: штанина. Взявся її оглядати, а там кістки. Почали збирати навколо. Склали рештки в три мішки з трьох локацій. Експертиза показала: це одна людина", – розповіли пошуковці.

EXMO affiliate program