Європі російський газ не потрібен: Москва зазнає збитків (ВІДЕО)

2 февраля 2024 г. в 08:40

2023 року попит на газ у Європі впав на 7% — до мінімального рівня з 1995 року. Про це пише видання “Крим.Реалії”, посилаючись на дані аналітиків. При цьому Міжнародне енергетичне агентство у своїх звітах пише, що залежність Європи від постачання трубопровідного газу з РФ продовжує знижуватися. Відмовитись від блакитного палива з Росії Європа може за рахунок переорієнтації на інші джерела енергії, інформує FREEДОМ.

До повномасштабного вторгнення російських військ в Україну РФ забезпечувала близько 40% потреб країн Євросоюзу в природному газі. Іноді Кремль як шантаж самовільно урізав постачання до деяких країн ЄС. Після початку повномасштабної війни Росії проти України відмова від споживання російських енергоносіїв стала основою санкцій щодо агресора. Так, у 2023 році прокачування газопроводами скоротилося більш ніж наполовину.

“Європейський Союз, у першу чергу, вжив значних заходів для того, щоб скоротити залежність від російського газу — енергозбереження, енергоефективність, було спрямовано значні кошти в Європейському Союзі, виділено фонди ЄС. Також збільшилася частка в енергетичному балансі ЄС зеленої генерації — вітрової насамперед, сонячної, біопалива. Скоротилося споживання природного газу в ЄС десь на 15%”, — зазначив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Альтернативою для Європи став газ із США, Норвегії та Катару. А ось Росія, втративши найбільший ринок збуту блакитного палива, судомно почала шукати покупців. Індія, Туреччина та Китай, хоч і споживають російський газ, проте збитки непорівнянні з доходами, упевнені експерти.

“Росія зазнає значних збитків. Насамперед, це компанія “Газпром”. Вона скоротила видобуток газу минулого року приблизно на 23%, бо втратила десь на 85% ринок Європейського Союзу — залишилися лише постачання до Австрії, Угорщини, Словаччини та частково до Чехії — це щодо трубопровідного транспорту”, — пояснив Омельченко.

Аналітики підрахували, що Китай замінив “Газпрому” лише 11% втрачених поставок до Європи. Видання The Moscow Times, цитуючи заяву керівництва компанії, пише: в результаті газової війни постачання до країн ЄС скоротилося на 115 мільярдів кубометрів на рік, тоді як Китай закупив лише 13 мільярдів.

“Минулого року обсяг поставок газу з Росії до КНР газопроводом “Сила Сибіру” збільшився до 23 млрд кубометрів, або в 1,5 раза, при цьому зростання поставок до КНР на 7 млрд кубометрів лише частково компенсувало їх зменшення з Росії трубопроводами в Європу на 38 млрд кубометрів”, — з повідомлення Telegram-каналу The Moscow Times.

Надлишок газу в сховищах не підштовхнув “Газпром” розпочати роботу з масштабної газифікації російської глибинки. Навпаки, монополіст компенсує фінансові втрати від відходу з європейського ринку за рахунок вітчизняного споживача. Почали — з підвищення цін на газ для промислових підприємств в окремих регіонах.

/uatv.ua/uk

EXMO affiliate program