Катують та ламають ребра: як бойовики “ДНР” знущаються над українськими “шпигунами”

15 мая 2019 г. в 00:48

Полонені українці, яких бойовики "ДНР" призначили "шпигунами СБУ", розповіли про жахливі тортури

Бойовики “ДНР”, які утримують на окупованому Донбасі у заручниках українців Валерія Матюшенка, Олександра Трофімова та Валерія Соколова, їх жорстоко катували, “призначивши” шпигунами і таким чином вибиваючи з них зізнання в стеженні на користь українських розвідників.

Як передає НАРОДНА ПРАВДА, про це повідомляє “Українська правда“.

Донеччанам “інкримінують” шпигунський нагляд за автомобілями з російськими номерами і зйомку військової техніки окупантів. Чоловіки перебувають у полоні бойовиків “ДНР” з 2016-2017 років, а їхні сім’ї продовжують проживати на окупованій території. Терористи, по суті, зробили їх важелями тиску, погрожуючи відправити малюків до дитбудинку, а дружин – “заарештувати”. Самих же заручників катували струмом, ламали ребра і не давали спати по декілька діб.

Полонений Валерій Матюшенко був музикантом і намагався побудувати свій бізнес у м. Кальміуське (раніше – Комсомольськ). Терористи схопили його посеред площі, накинули мішок на голову і відвезли в “спецслужбу”, де звинуватили в “шпигунстві на користь СБУ”, а його дружину змусили писати розписку, що вона нібито викинула його мобільний. Пізніше “розписка” стала приводом для звинувачення Тетяни в “сприянні тероризму”.

Валерія утримували в жахливих умовах на території колишнього заводу, де окупанти влаштували склад боєприпасів і техніки. Там всі ув’язнені сплять сидячи в камерах по 16-20 осіб, їх позбавляють їжі й води, а в туалет іноді дозволяють ходити раз на три дні.

За свою проукраїнську позицію Валерій отримав 10 років позбавлення волі. Його та інших “шпигунів” утримують у колонії в Макіївці. Їх рідко виводять гуляти і ніколи не кличуть до них лікаря.

Валерій Соколов потрапив у полон терористів у Донецьку. Після початку війни він із родиною виїхав із цього міста на підконтрольну Україні територію, але часто приїздив до хворих родичів. Через півроку Соколови вимушено повернулися в Донецьк через сімейні обставини.

Валерія захопили в полон під час його прогулянки з собакою. Як і багатьох інших проукраїнськи налаштованих, його “звинуватили” у співпраці з СБУ. Дружина Олена розповіла, що чоловіка жорстоко били протягом усіх двох років. Його вирок аналогічний Матюшенковому, а сім’я сподівається тільки на обмін полоненими.

Олександр Тимофєєв був затриманий під час однієї з поїздок до рідного Донецька. Місто він покинув після захоплення, але повертався до паралізованої свекрухи. Терористи не сказали, в якому саме злочині підозрюють його. Запитали тільки, чому виїхав у Київ, а не шукав роботу в Донецьку.

Пізніше йому “інкримінували”, як і всім – допомогу українським захисникам. Олександру сказали, що отримає 15 років, якщо не зізнається у “звинуваченнях” і 10, якщо зізнається. Чоловік не визнав і заявив, що жодної провини в його діях немає. Його, як і всіх, били.

“Коли я дізналася про це, почала плакати. Від гордості й щастя. Синові сказала, що наш тато Герой, незважаючи на те, що в тому місці, де він перебуває, геройству місця немає”, – розповіла дружина Тимофєєва, Світлана.

narodna-pravda.ua

EXMO affiliate program