Кількість незадовільна. Чому країни НАТО не можуть передати Україні багато зброї - Рахманін (відео)

5 августа 2022 г. в 10:30

Сергій Рахманін, народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, розповів Радіо НВ, чому країни НАТО не можуть передати Україні багато зброї.

В інтерв'ю Радіо НВ Рахманін зазначив, що є графік, пріоритети та перелік найменувань видів озброєння, які мають постачатися Україні, але вони є таємними, тому коментувати постачання озброєння складно.

«В якісному вимірі озброєння постачається, тобто збільшується специфікація, класифікація видів озброєння, які нам надаються. Якщо говорити про кількість, звісно, ця кількість для нас є незадовільною, на це, на жаль, є і суб'єктивні, і об'єктивні причини», — сказав він.

Об'єктивними причинами нардеп назвав те, що країни НАТО насправді не готувалися до великих воєн і не планували участі в них, тому вони мають на озброєнні не так багато зброї, якої потребує Україна.

«Те, що нам конче потрібно і про це голосно неодноразово говорили всі офіційні особи, починаючи від президента і до міністра оборони, — це реактивні системи залпового вогню різних типів. У переважній більшості країн НАТО кількість РСЗВ вимірюється десятками, ще раз кажу, десятками. Україна потребує їх сотнями. І в переліку країн, які мають найбільший арсенал такого виду озброєння, умовно кажучи, в першій двадцятці, переважно ті країни, які нам це озброєння зі зрозумілих причин не нададуть, бо це Китай, Індія, Пакистан, Північна Корея, М’янма, Лівія, Єгипет, Казахстан, Азербайджан, Сербія, Вірменія, можу дуже довго продовжувати цей список», — уточнив Рахманін.

За його словами, сотні РСЗВ є лише в США, але вони побоюються вторгнення Китаю на територію Тайваню.

«На відміну від України, Сполучені Штати офіційно не визнали їх державну незалежність, але у них є окремий документ, називається Акт про стосунки з Тайванем, документ, що має силу закону, він передбачає надання допомоги Тайваню. Тому певна кількість озброєнь, умовно кажучи, зарезервована на непередбачувані випадки, зокрема на період загострення або відкритого воєнного конфлікту між Китаєм і Тайванем. І в залежності від ступеня залученості США в цей процес, вони будуть змушені відповідно до своїх союзницьких стосунків надавати Тайваню певну військово-технічну допомогу», — пояснив нардеп.

За його словами, саме через це низка видів озброєнь не може бути, принаймні швидко, передана Україні, «навіть якщо буде відповідне бажання».

Рахманін додав, що у США та інших країн немає великих запасів боєприпасів для HIMARS, MLRS, MARS та MARS II, тому «щоби не послабити власну безпеку і одночасно забезпечити потребу українських ЗС, потрібно збільшувати випуск цих боєприпасів».

Зробити це складно навіть для США, через це, на думку нардепа, Україна не може розраховувати «на сотні таких систем і на сотні тисяч ракет».

Він зазначив, що аналогічні проблеми є і з постачанням іншого озброєння.

«Велика кількість країн, які готові нам постачати, не має великої кількості озброєння, особливо сучасного, яке вони можуть безболісно, без втрати для нацбезпеки нам передавати», — підсумував депутат.

EXMO affiliate program