Кива живе у незадекларованому маєтку під Києвом за 21 млн грн (відео)

23 ноября 2021 г. в 13:30

Народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Ілля Кива живе у незадекларованому маєтку в селі Козин, що під Києвом. Його вартість становить 21 мільйон гривень.

Це з'ясували журналісти Bihus.Info.

Вони розповіли, що вирішили знайти будинок Киви, у якому 16 листопада правоохоронці проводили обшук. У декларації депутата такого будинку не було. Журналісти ідентифікували маєток завдяки фото та відео, які оприлюднив колеги Киви по фракції Вадим Рабінович.

Після цього на сайті оголошень вдалося знайти повідомлення про продаж або оренду цього будинку. Там його пропонували купити за 21 мільйон гривень або орендувати за 120 тисяч гривень за місяць.

Площа маєтку становить 420 квадратних метрів. Загалом там є 8 кімнат. Натомість у декларації Киви можна знайти лише ділянку у Полтавській області та квартиру доньки.

Журналісти зазначають, що Рабінович та Кива у повідомленнях про обшуки описували цей будинок саме як житло Киви. Депутат навіть казав, що там живе його дворічна дитина.

У Bihus.Info попросили Киву пояснити, кому належить цей маєток — депутат у грубій формі відмовився.

У липні 2020-го журналісти проєкту розслідувань Bihus.Info встановили, що у декларації Іллі Киви вказана жомова яма площею 400 квадратних метрів. Яму він начебто здавав в оренду, на чому заробив 1,2 млн грн.

Місце, де розташована яма Киви, вже давно не використовується, а сама яма заросла бур'яном. Цим зацікавилися антикорупційні органи, і зрештою в серпні 2021 року Вищий антикорупційний суд стягнув із Киви 1,2 млн грн доходу з ями.

Журналісти також виявили, що Кива користується квартирою на вулиці Лютеранській в центрі Києва, однак не вказує її в декларації. Депутат пояснив, там проживає його подруга, з якою він не має спільного побуту, а є лише «спільний секс».

А 26 квітня 2021 року Кива захистив кандидатську дисертацію з державного управління на тему «Механізми впливу громадянського суспільства на державне регулювання правоохоронної діяльності (на прикладі країн ЄС та України)». Журналістів на захист (публічний захід) пропускали за списками, які погоджував помічник народного депутата, мотивуючи це «карантинними обмеженнями».

Крім того, МАУП нібито «заднім числом» опублікувала збірники конференцій із матеріалами виступів Киви, яких там раніше не було; виш це заперечив. Поки що наукового ступеня Киві не присвоїли: МОН перевіряє ймовірні порушення в дисертації.

EXMO affiliate program