Кличко пояснив, для чого потрібен загальнонаціональний локдаун і обмеження пересування між регіонами країни (Відео)

12 апреля 2021 г. в 22:20

Віталій Кличко підкреслива, що ситуація наразі тривожна не тільки в Києві.

Про це мер столиці Віталій Кличко повідомив під час онлайнового брифінгу.

«Як ви знаєте, минулої п’ятниці я звернувся до уряду з проханням невідкладно розглянути питання про запровадження загальнонаціонального локдауну. Зокрема з обмеженням пересування між регіонами країни та контролем за дотриманням суворих правил. Нам відповіли, що це – недоцільно і уряд такий карантин запроваджувати не збирається», – сказав Кличко.

Водночас Віталій Кличко підкреслив, що ситуація наразі тривожна не тільки в Києві. Фахівці, вірусологи та інфекціоністи попереджають про велику ймовірність подальшого стрімкого розповсюдження вірусу. А це – ще більше тяжких хворих і смертей.

«Ми можемо, звичайно, сподіватися, що фахівці помиляються. І завжди сподіваємося на кращий сценарій. Але в умовах постійної міграції населення регіонами країни, недотримання правил і в умовах відсутності масової вакцинації оптимістичного сценарію не буде», – додав мер Києва.

Міський голова також зауважив, що регулярно буває в інфекційних відділеннях столичних лікарень і щодня отримує десятки дзвінків із прохання допомогти госпіталізувати чи поховати людей. А також дзвінків із лікарень – десь закінчується кисень, а десь ставлять додаткові ліжка.

Водночас багато людей не дотримуються правил. Не носять маски – навіть у публічних місцях і гуляючи натовпами. Влаштовують вечірки, їдуть відпочивати в інші міста. Так само, як і з інших регіонів України багато людей приїздять до Києва.

«Покращення ситуації в якомусь одному регіоні не означає подолання вірусу загалом. Бо відбувається постійна міграція людей. А відповідно – і міграція вірусу. І ми будемо то виходити з червоної зони, то потім знову в неї потрапляти. Саме тому я і звернувся до уряду ухвалити рішення про загальнонаціональний локдаун. Так, воно непопулярне. Але в такій ситуації зі стрімким розповсюдженням вірусу треба усвідомити: ціна популізму може бути надто високою! Адже йдеться про те, щоб зберегти здоров’я і життя мільйонів людей. Це – головне! Треба виграти час, поки не розпочнеться масова вакцинація українців. Немає інших способів», – підкреслив Віталій Кличко.

Віталій Кличко зазначив, що постійно спілкується з інфекціоністами та епідеміологами – як з вітчизняними, так і з іноземними. І ті наголошують, що досвід і методи зупинення поширення вірусу – практично скрізь однакові і добре відомі. Мер столиці також продемонстрував відео-інтерв’ю лікаря-анестезіолога, що сьогодні працює в реанімації медичного центру «Рамат Авів» у Тель-Авіві.

«Ізраїль, як ви знаєте, спочатку суворими заходами – тотальним локдауном, а потім масовою вакцинацією населення, подолав складну ситуацію з розповсюдженням вірусу. Приблизно про те ж говорять і фахівці німецького інституту Коха, з якими я спілкуюся, і українські відомі фахівці. Я сподіваюся, що ті, хто сьогодні ухвалюють рішення, усвідомлюють всю відповідальність за дії, від яких сьогодні залежить здоров’я і життя українців», – підкреслив Віталій Кличко.

kyiv.media

EXMO affiliate program