Колишній в'язень "Ізоляції" про тортури в "ДНР": "У моєму випадку було "чаювання": нагріли чайник – і лили на голову окріп…"

24 ноября 2021 г. в 00:23

На окупованій території Донбасу вже 7 років функціонує в'язниця "Ізоляція". Те, що там відбувається важко навіть уявити, не те що пережити. Однак є ті, хто відкрито говорить про всі звірства, які там вчиняють проросійські бойовики.

Один з таких сміливців – колишній в'язень "Ізоляції" Стас Печонкін. Його обміняли наприкінці 2019 року у межах поки що останнього великого обміну між Україною та ОРДЛО.

Печонкін розповів, що "Ізоляція" була страшною, бо ніхто не контролював, що там відбувається.За його словами, туди не лізла навіть так звана влада тимчасово окупованих територій. Усе "кришувала" ФСБ Росії, а це, як сказав ексв'язень, розв'язувало руки катам та дозволяло там робити що завгодно.

Ні ОБСЄ, ні Червоний хрест – не мав доступу взагалі ніхто. Багато робилося безпосередньо "Паличем" (керівник "Ізоляції" Денис Куликовський – 24 канал), який там на той час командував,

– зауважив Печонкін.

Він назвав "Палича" катом, адже той навіть після вибитих зізнань не давав спокій полоненим. Куликовський отримував задоволення від особливо жорстоких катувань. Серед них Печонкін пригадав:

"тапік": під'єднують струм за допомогою польового телефону, б'ють струмом;

у моєму випадку було "чаювання". Нагріли чайник – і лили на голову окріп;

ще розвага була – мити полонених "керхером".

Звісно, мені довелося підписати все, що вимагали. І шпигун, і за завданням СБУ стежив за Алчиним. Але тюремне керівництво хотіло розважатись щодня,

– пригадав колишній в'язень.

Водночас жодної меддопомоги не було. Тобто ув'язнених могли побити, як грушу, притягти в камеру, "кинути на матрац – лежить на підлозі, і скажи спасибі вже за те, що їм набридло".

"Палича" затримали українські спецслужби

9 листопада 2019 року в Києві українські спецслужби затримали керівника донецької катівні "Ізоляція" Дениса Куликовського, більше відомого під прізвиськом "Палич".

Катівня, якою керував бойовик – місце катувань та вбивств українських полонених. Під час судового засідання "Палич" заявив, що шкодує про скоєне.

obozrevatel.com

EXMO affiliate program