"Лабораторія працює в надзвичайних умовах": на Волині – черга на ПЛР-тести (відео)

4 июня 2020 г. в 13:32

Два вірусологи – на Волинську область, півсотні – на всю Україну. Нині на Волині утворилася черга на проходження ПЛР-тестів на коронавірус. Люди чекають на результати тестів навіть по десять днів.

Справа в тім, що, як і в нашій області, так і в усій Україні, бракує спеціалістів-вірусологів, йдеться в сюжеті телеканалу АВЕРС.

Відтак вірусологічна лабораторія в Луцьку працює у дві зміни.

Волинські лікарі скаржаться, що результатів найбільш достовірного тесту, що здійснюється методом полімеразно-ланцюгової реакції, потрібно чекати ледь не два тижні. На Волині є лише одна вірусологічна лабораторія, яка проводить ці тести. І справа навіть не в обладнанні, а в тому, що критично бракує спеціалістів.

Очільниця Волинського обласного лабораторного центру Наталія Янко розповідає, що останні п’ять років вірусологів в Україні фактично не готували.

"Лабораторія працює в надзвичайних умовах. У нас всього два вірусологи. Тому ми їх дуже цінуємо", – коментує вона.

Працівники лабораторії цілком серйозно розповідають, що після того, як одягають захисний костюм, більше не виходять за межі робочого місця – ані на обід, ані в туалет. Так триває зміна. Таких змін дві, але все одно критично бракує робочих рук.

"Нам дуже важко працювати в період пандемії, як і усім медикам. Оскільки через лабораторію проходять вже не сотні, а тисячі зразків. І це дуже велике навантаження", – зазначає завідувачка вірусологічної лабораторії обласного лабораторного центру Ольга Полухтович. – Зараз у нас ненормований робочий день. Ми працюємо стільки, скільки потребує цього ситуація".

Загалом за день лабораторія може зробити 200 реакцій. Проте того дня, коли в лабораторію завітали журналісти, на працівників очікувало аж 800 зразків, які потрібно протестувати.

p-p.com.ua

EXMO affiliate program