Лавров чітко продемонстрував неадекватне ставлення Росії до миротворців на Донбасі, – Клюжев (відео)

12 июня 2018 г. в 20:04

Ніхто не очікував особливих результатів від зустрічі у «нормандському форматі». Важливо, що триває процес перемовин. Але те, що Лавров назвав миротворчі місії воєнною комендатурою, свідчить про те, що Росія неадекватно ставиться до перспективи введення їх на Донбас.

Про це в ефірі інформаційно-аналітичного проекту «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK говорив аналітик громадянської мережі «ОПОРА» Олександр Клюжев.

«Якщо говорити про зустріч у «нормандському форматі», то позитивним є те, що про обмін полонених таки говорять. Навіть Лавров на своїй прес-конференції говорив про певну комісію, яка працює над питанням обміну заручниками чи політв’язнями, які є у Росії, тому їй важливо затягнути цей процес», – сказав Клюжев.

Також він зазначив, що Росія через свого представника змогла чітко окреслити своє бачення щодо можливого введення миротворчої місії на Донбас.

«Позитивним є те, що Росія продемонструвала – і це дуже чітко було видно під час виступу Лаврова, – щодо її неадекватного ставлення до перспектив миротворчої місії на Донбасі. Адже він спростовував усі напрацювання, які роблять щороку щодо оцінки миротворчих місій, коли назвав їх воєнною комендатурою. Хоча, власне, здатність миротворчої місії припинити насильство, особливо щодо цивільного населення, є тим стандартом, який визнається на рівні ООН», – наголосив експерт.

Також у студії його колега голова правління ГО «Європейський рух України» Вадим Трюхан зазначив, про важливість того, що тривали розмови, а не «говорили гармати». Хоча практичних результатів, на жаль, для України немає.

«Я очікував, що принаймні буде оголошено про домовленість стосовно обміну військовополоненими, політичними заручниками, зокрема Олега Сенцова, Романа Сущенка та ще 64 осіб. Але цього не прозвучало, навіть, незважаючи на шалений тиск щодо Росії з боку міжнародних організацій і частини російського суспільства, зокрема митців, журналістів і т.інше. Путін не ухвалив ще рішення йти на поступки і це дуже тривожно для нас», – сказав Трюхан.

EXMO affiliate program