Лікар застеріг про ризик смерті через антибіотики при Covid-19 (відео)

16 ноября 2020 г. в 11:10

Необгрунтований прийом антибіотиків для лікування коронавірусу може привести до серйозних наслідків – ураження печінки і серця аж до розвитку аритмії.

"Якщо спроби профілактики антибіотиком були, а зараження все ж відбулося, наприклад, на тлі імунодефіциту у пацієнта, ця інфекція буде викликана вже більш стійкими мікробами, і ризик неефективності антибактеріальної терапії, а, значить, і летального результату, буде значно вище", - цитує Лента .РП доктора медичних наук, професора кафедри госпітальної терапії Сеченівського університету, президент Альянсу клінічних хіміотерапевтів і мікробіологів Сергія Яковлєва.

За словами фахівця, в ряді країн категорично не призначають антибіотики пацієнтам з коронавірусом через ризики антимікробної резистентності.

"Багато антибіотиків - не найшкідливіші препарати, вони можуть викликати серйозні побічні ефекти. Іноді - навіть з фатальними порушеннями серцевого ритму. Їх ефект по допомозі пацієнтам з коронавірусом сумнівний, а ось ризик — в наявності", - попередив він.

Яковлєв підкреслив, що не рекомендується застосовувати антибіотики і для профілактики бактеріальних ускладнень коронавірусу. Це пов'язано з тим, що ризик бактеріальної суперінфекції такими препаратами не знижується, оскільки у кожного з препаратів існує певний спектр дії.

Застосування антибіотиків при Covid-19 виправдано тільки при виникненні таких наслідків, як лейкоцитоз або поява гнійного мокротиння.

EXMO affiliate program