Лукашенко хоче «якнайгіршої війни» в Україні, щоб постійно убивали людей — соратник Тіхановської (відео)

27 июля 2022 г. в 12:00

Радник білоруської опозиціонерки Світлани Тіхановської Франак Вячорка в інтерв'ю Радіо НВ заявив, що білоруський диктатор Олександр Лукашенко хоче, щоб в Україні тривала «якнайгірша війна» і постійно вбивали людей.

«Він хоче протягнути статус кво якнайдовше. Він хоче якнайменше робити, якнайбільше затягувати; щоб війна в Україні була якнайгіршою. Йому вигідно, щоб постійно йшли бойові дії, убивали людей, Буча, Ірпінь, нові атаки, тому що це все відтягує увагу від Білорусі. Його завдання зараз — щоб від нього відчепилися, щоб якомога менше на нього [звертали] уваги», — вважає Вячорка.

За словами опозиціонера, користуючись тим, що вся увага Заходу зосереджена на війні, Лукашенко проводить колосальну хвилю репресій.

«Людей садили на 15 діб, зараз кидають на 15 років. Неповнолітнього хлопчика засудили до трьох років за те, що він скинув фотку в канал Беларускі Гаюн. Іншого — на вісім років. Двом загрожує 10 років, якщо не помиляюся. Партизанам — розстріл. Він зараз швидко знищує всі залишки будь-якого спротиву в Білорусі», — розповів радник Тіхановської.

Вячорка також висловив переконання, що Лукашенко демонструватиме лояльність Путіну та перекидатиме із Заходу на Схід війська, але не ризикуватиме змінювати нинішній статус-кво.

Після президентських виборів у Білорусі, що відбулися 9 серпня 2020 року, у країні розпочалися масові протести.

Мітингувальники протестували проти фальсифікацій результатів виборів та вимагали відставки Олександра Лукашенка, який одноосібно керує країною 27 останніх років.

Багато протестувальників зазнали переслідувань, десятки тисяч були затримані. Від початку протестів 702 особи визнані політв'язнями станом на 28 вересня 2021 року. Також у Білорусі екстремістськими визнано понад 300 каналів та спільнот: від локальних чатів до каналів із сотнями тисяч передплатників. Сім із десяти найпопулярніших білоруських Telegram-каналів вважаються екстремістськими.

За словами лідерки опозиції Світлани Тіхановської, з кінця 2020 року протести перейшли у «підпільну боротьбу».

нв

EXMO affiliate program