Мармурове море в Туреччині вкрилося слизом, Ердоган попередив про ризик «гігантської проблеми» для Чорного моря — фото, відео

6 июня 2021 г. в 18:30

У Мармуровому морі, яке з'єднує Егейське і Чорне моря, зафіксована серйозна екологічна проблема: найбільше за останні роки накопичення «морського слизу».

За інформацією ВВС, товстий шар слизоподібної речовини поширюється уздовж Мармурового моря неподалік Стамбула, завдаючи шкоди морській флорі та фауні, а також місцевому рибальству.

Такий «морський слиз» — природний зелений мул, який утворюється, коли водорості перевантажені поживними речовинами через спекотну погоду і забруднення води. Густа маса сіро-зеленого кольору з’являється природним чином, коли фітопланктон безконтрольно розростається.

Вперше біля узбережжя Туреччини випадки його появи зафіксували у 2007 році, проте цьогоріч скупчення субстанції екології називають найбільшим в історії.

Експерти звинувачують в цьому забруднення вод і зміну клімату.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган вже пообіцяв очистити узбережжя Стамбула від слизу. За його словами, додатковими причинами виникнення цієї ситуації стали злиття неочищених каналізаційних вод у море, а також потепління. Ердоган доручив сформувати урядову комісію з 300 осіб, яка розслідує ситуацію.

«Боюся, якщо це пошириться в Чорне море, проблема буде гігантською. Потрібно негайно вжити заходів, — заявив турецький президент. — Сподіваюся, ми врятуємо наші моря від цієї катастрофи, спричиненої слизом».

Слиз шкодить не лише мешканцям Мармурового моря, перекриваючи доступ кисню, а й місцевим рибалкам. Речовина забиває мотори їхніх човнів і сіті.

Фахівці кажуть, що схожу на гель субстанцію виявили не тільки на поверхні, але й в глибших шарах моря.

«Ми раніше не зустрічали цього явища в таких масштабах», — заявив директор Близькосхідного технічного університету Туреччини (ODTU) Бариш Саліхоглу.

EXMO affiliate program