"Масові поховання у кожному дворі": як криміналісти з Буковини документували воєнні злочини на Київщині

5 августа 2022 г. в 23:10

Протягом 45 днів криміналісти з Буковини документували воєнні злочини російських окупантів на Київщині. Ці мужні чоловіки бачили масові поховання мирних мешканців у дворах житлових будинків, зруйновану інфраструктуру, підірвані мости та повністю заміновану територію...

Кореспондентка "МБ" поспілкувалася із начальником відділу криміналістичного забезпечення слідчого управління ГУ НП в області Василем БАГРІЄМ та старшим спеціалістом-криміналістом слідчого відділу Чернівецького райуправління поліції Михайлом МУЗИКОЮ.

– Ми працювали на Київщині в кількох районах: Броварському, Бучанському та Вишгородському. Ситуація на місцях була трагічною. Люди у розпачі. Інфраструктура зруйнована. Бачили повністю знищені вулиці та квартали. Люди почали повертатися до своїх домівок десь через тиждень нашого перебування там. Вони були дуже налякані, бо не очікували побачити таких значних масштабів руйнувань, – розповідає Василь Багрій.

За словами Михайла Музики, люди, які залишилися у цих районах протягом всього часу окупації, перебували у підвалах та бомбосховищах.

– Мешканці тих районів постійно сиділи у підвалах під мінометними та артилерійськими обстрілами. Дуже багато жертв було саме серед мирного населення, – ділиться пан Михайло.

– У перші дні війни люди максимально підготувалися і почали стягувати у підвали їжу. Коли вона закінчилася, за можливості, під обстрілами, їм доставляли їжу волонтери. Світла й газу не було, тому місцеві жителі готували на вогнищах у дворах будинків. Ми, окрім збирання всієї слідової інформації, ще й займалися трішки волонтерством. Розвозили продуктові набори у населені пункти. Ніколи не забуду один епізод. Коли ми підвозили продуктові набори, то намагалися, роздати їх насамперед багатодітним сім’ям та людям похилого віку. Вони зустрічали нас зі сльозами на очах, емоції переповнювали… Діти відкривали картонні коробки та діставали солодощі і ділилися між собою... Були моменти, коли ми віддавали свою їжу, бо розуміли, що цим людям вона більш потрібна, – розповідає Василь Багрій.

Руїни знімали з дронів

Спеціалісти-криміналісти ретельно збирали докази злочинів російського агресора для українських і міжнародних судів. Робили усе, щоби звірства були зафіксовані, і світ дізнався про жорстоке знищення українців військами РФ.

– Залежно від категорії злочину ми мали різні огляди місць подій. Були огляди місць із фіксуванням зруйнованої інфраструктури: будинків, мостів, вулиць, кварталів. З цією метою відбувалися аерофотознімання за допомогою дронів. Крім того, у тих же будинках та дворах оглядали масові поховання мирних жителів… Були будинки і повністю зруйновані, і з частковим пошкодженням, – розповідає Василь Багрій.

– Наприклад, у Бучанському районі непошкоджених будинків зовсім не було: в одних немає вікон, дверей, пошкоджена огорожа, дахи, а інші зрівняні з фундаментом, – доповнює Михайло Музика.

За словами криміналістів, майже у кожному дворі вони знаходили масові поховання людей, які загинули від агресії.

– Як такої загрози нашому життю не було, але потрібно було дуже обережно працювати, тому що могли бути так звані розтяжки. Коли ми знаходили їх, то відразу викликали саперів для розмінування, – підсумовує Василь Багрій.

EXMO affiliate program