Масштабна вистава Путіна. Навіщо насправді російський диктатор екстренно збирав Держдуму і Радбез (відео)

21 июля 2022 г. в 16:30

Політолог, експерт з країн Центральної та Східної Європи Іван Преображенський розповів Радіо НВ навіщо насправді російський диктатор Володимир Путін екстрено збирав Держдуму і Радбез 15 липня.

Преображенський зазначив, що спочатку здавалося, що буде оголошено щонайменше про призначення «референдуму» на тимчасово окупованих територіях і про те, що Росія їх анексує у вересні.

«Цього не сталося, чому мені важко говорити. Але з урахуванням того, що ходили навіть чутки про те, що Рада Федерації теж екстрено може зібратися, я так розумію, що рішення приймалося, як то кажуть, з коліс, особисто Володимиром Путіним, і було прийнято рішення поки цього не робити», — сказав політолог.

Водночас він відзнчив, що «була оргнанізована досить масштабна вистава», яка може справляти враження, що «гора мишу народила», хоча для самого Путіна вона може виглядати й інакше.

«А саме: було підписано близько сотні законів, а саме репресивних, зокрема щодо тимчасово окупованих територій, наприклад, визнання цивільних росіян, що там працюють, ветеранами. Крім цього, було призначено людину, одну головну людину, яка відповідає за, умовно, мобілізацію російської економіки та її мілітаризацію по суті справи», — уточнив Преображенський.

Політолог зазначив, що йдеться про призначення Дениса Мантурова заступником голови уряду РФ — міністром промисловості і торгівлі.

Він також підтвердив, що один із підписаних законів припускає, що підприємствам, які можуть працювати на так звану російську «воєнну операцію», влада може сама встановлювати графік роботи, хоч цілодобовий, сім днів на тиждень.

«Очевидно, що це вже війна в такому форматі, в якому вона була в Радянському Союзі під час Другої світової, коли військова влада встановлювала графік роботи будь-яких заводів. У будь-якій країні це саме воєнна економіка, все, економіка та політика мирного часу в Росії закінчилися», — констатував політолог.

Преображенський запевнив, що коли це торкнеться росіян, вони будуть незадоволені, але станеться це не відразу.

«Питання в тому, що як Захід намагається поступово варити жабу, тобто Володимира Путіна, не даючи йому вискочити, посилюючи санкції, але явно не прагнучи негайного знищення російської економіки, давайте говорити чесно. А до того, щоб Росія через кілька років виявилася нездатною вести агресивні воєнні дії, але не прямо зараз. І приблизно те саме Володимир Путін робить з росіянами, як мені здається, він поступово вводить їх у цей стан мобілізації», — пояснив він.

На думку політолога, запроваджене Держдумою переведення економіки на воєнні рейки буде реалізоване не раніше першого-другого кварталу наступного року.

Ще 5 липня Держдума РФ підтримала низку законів, які багато в чому переводять економіку країни у режим «воєнного часу».

У законах йдеться, що влада в Кремлі може вільно вводити «спеціальні заходи» в економіці під час проведення «контртерористичних та інших операцій поза територією РФ».

Російські компанії під час таких «заходів» не матимуть права відмовляти у виконанні військових замовлень. У той же час російські військові начальники можуть в односторонньому порядку змінювати умови договорів.

Також російський уряд отримає право залучати росіян до роботи навіть уночі або у вихідні, якщо це буде потрібно.

На обговорення відповідних законопроєктів Держдума витратила близько 13 хвилин.

нв

EXMO affiliate program