Мінімальна пенсія в 5000 грн: в якому випадку вона такою стане вже завтра, – пояснив експерт (відео)

8 марта 2019 г. в 09:24

Якщо підприємці будуть офіційно платити всю зарплату, то вже завтра пенсію можна підняти до 5000 гривень.

Про це на телеканалі ZIK заявив народний депутат VI скликання Юрій Ганущак.

Пан Ганущак вважає, що пенсіонерів обікрали ті, хто працює в тіні і хто не платить офіційну зарплату.

«Часто в пенсіонера є діти, які отримують зарплату кешем або які працюють за кордоном, і вони кажуть: нехай тобі держава платить пенсію. А розрахунок пенсій іде по середній зарплаті», – зазначив Ганущак.

За його словами, зараз кажуть, що є дефіцит Пенсійного фонду, але математично збалансованим він стає, якщо 85% нинішніх працівників будуть платити пенсійні внески. Зараз платить, за різними розрахунками, від 35% до 52%, але прямої статистики немає.

«Тому доки роботодавці будуть вважати, що сплата податків – це для лохів, доти пенсіонери будуть страждати. Насправді пенсію можна підняти до 5 тисяч гривень навіть завтра, але за умови, що підприємці будуть офіційно платити зарплату. А є ще другий варіант – можна підняти долар до 60 гривень», – пояснив експерт.

У відповідь на запитання народного депутата України Сергія Капліна, що для цього потрібно зробити, пан Ганущак сказав, що депутатам треба зробити одну маленьку річ – проголосувати за брутизацію зарплати. А брутизація – це підвищення окладу працівника на суму, яку роботодавець платить у вигляді ЄСВ.

«Ви побачите, що як тільки роботодавець перестане вважати внески у Пенсійний фонд податком, ситуація поміняється. А це – у конпетенції депутатів», – прокоментував гість програми.

Як зазначалось, раніше Президент Петро Порошенко заявляв, що монетизація субсидій та індексація пенсій є початком ефективних кроків у боротьбі з бідністю в Україні.

EXMO affiliate program