"Мобільний і точний": у ЗСУ переробили 100-річний кулемет "Максима" (фото, відео)

7 марта 2023 г. в 08:16

Незважаючи на вік кулемета з оптичним прицілом і сошками, він все ще є ефективною зброєю з досить високою точністю.

Українські військові переоснастили кулемет "Максима" для використання не на стаціонарних позиціях, а для піхоти. Про це повідомляє t.me NMFTE, на якому публікують події щодо перебігу російсько-української війни.

Для можливості використовувати кулемет "Максима" мобільно військові кустарно передали кулемет. Встановили на нього сошки, прибрали верстат, на якому він йде без модифікацій, а також встановили оптичний приціл і дульне гальмо. Також майстри змогли вирішити питання з водяним охолодженням.

Кулемет "Максима" був розроблений у 1883 році Хайремом Стівенсом Максимом. Він став однією з перших автоматичних зброї у світі. Незважаючи на свій вік кулемет відомий своєю надійністю та непоганою точністю на дистанції до 2 км. На озброєнні українська армія має кулемет "Максима" М1910 виробництва 1920-1950-х років.

Швидкострільність кулемета становить 600 пострілів за хвилину, під час стрільби температура ствола розігрівається і потрібна вода для охолодження.

Додамо, це вже не вперше, коли ЗСУ переробляють кулемет "Максима". Їх також застосовують для збиття іранських дронів-камікадзе, створюючи спарену установку.

focus.ua

EXMO affiliate program