Мовний скандал у ресторані Вінниці: заклад оприлюднив заяву після інциденту (Відео)

7 декабря 2021 г. в 19:06

5 грудня у одному з ресторанів Вінниці розгорівся скандал на мовному підґрунті. Офіціант відмовився переходити на українську мову після прохання відвідувачів. Історія набрала розголосу в ЗМІ і заклад опублікував офіційне звернення.

Йдеться про ресторан “Pasta e Vino — Piazza Beatrice”, що знаходиться на Поділлі. Вінничанка Юлія Рюхова розповіла про інцидент у соціальних мережах.

“Вчора ми снідали у Вінниці в ресторані Pasta e Vino - Piazza Beatrice на Зодчих, 12. Не вперше ми туди приходили, але впевнена, що вже востаннє. На прохання мого чоловіка спілкуватись з нами українською, офіціант сказав «ета майо канстітуционнає права». Адміністраторка, яку покликав Михайло, пробувала виправдати офіціанта. Сказала, що він з Донецька. Правда не зрозуміло чому це дозволяє йому порушувати українське законодавство”, - йдеться у дописі.

Після інциденту пара залишила відгук про заклад на Google Maps. У відповідь дії вінничан назвали “політично вмотивованими” та запропонували відразу переходити на італійську, тому що заклад тематичний.

Згодом на ситуацію звернула увагу низка українських ЗМІ та блогерів. 6 грудня у ресторані оприлюднили заяву, а згодом і відеозвернення. В ньому відгуки назвали “хейтом”.

Текст заяви наведено без змін:

“Як знівелювати роботу команди, довжиною у 12 років, у побудові ресторану? Вихідними у нас трапилась ситуація, коли наш офіціант в силу власних переконань не перейшов на українську мову на прохання відвідувача.

Можливо, прохання було жорстке, можливо ні. Це не важливо. Важливо те, що ресторан завжди намагається догодити своїм відвідувачам, що можна побачити по реальним оцінкам реальних відвідувачів.

Так, ми не застраховані від людського фактору.

Ми визнали одразу помилку нашого співробітниката та працюємо над тим, щоб ситуація ніколи не повторилась.

Наша команда - це люди, фанати своєї справи, разом ми пережили локдауни, карантинні обмеження, фінансові втрати, виїзди наших колег закордон.

Завжди з відкритістю сприймаємо всі уроки та рекомендації, що дають нам наші гості.

Показником цього є високі оцінки, які залишають нам відвідувачі ресторану. Високі рейтинги - 4.9, у Google та FaceBook.

Все це відгуки наших відвідувачів, за кожен з яких ми вдячні, адже вони дають нам можливість ставати кращими.

Та наразі, спекулюючи болючим мовним питанням, наші зусилля намагаються нівелювати. Знищити бізнес, який дає роботу нашій команді та працює на авторитет міста.

Наша команда - це 28 офіційних робочих місць для людей, які обрали українську мову не за велінням закону, а за покликом серця. Навіть цей офіціант, що має іншу думку щодо мови спілкування, залишився в Україні, а не поїхав працювати за кордон.

Ми проявляємо свою любов до України, роботою у складних економічних реаліях, дотримуючись при цьому усіх правил та вимог законодавства. Нам важливо показувати реальну роботу та реальні справи, допомагати тим, хто це потребує, та допустити право на помилку і дати змогу людині виправитись.

Ми бажаємо, щоб роботу нашого ресторану оцінювали за смаком наших страв, якістю обслуговування, сервісом та атмосферою.

І хочеться додати тезу з рядків Ліни Костенко, з яких в сучасних реаліях нам всім потрібно повчитись.

І в житті, як на полі мінному,

я просила в цьому сторіччі

хоч би той магазинний мінімум:

– Люди, будьте взаємно ввічливі! –

і якби на те моя воля,

написала б я скрізь курсивами:

– Так багато на світі горя,

люди, будьте взаємно красивими!”

vinbazar.com

EXMO affiliate program