На Чернігівщині 9-річний хлопчик потрапив у лікарню. Спочатку подумали, що його вкусила змія

10 мая 2023 г. в 22:00

На Корюківщині сталася подія, що насторожила медиків. Хлопчик із села Хотіївка Корюківської громади потрапив у лікарню з симптомами, схожими на укус плазуна.

Завідувач Корюківської станції екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Михайло Стецко розповів, що їхня служба отримала виклик з Хотіївки у суботу 22 квітня о 15.19. Медикам повідомили, що дев’ятирічного хлопчика щось укусило за палець, можливо, змія. Бригада «швидкої» одразу виїхала на місце.

— Мої колеги оглянули дитину й там же почали надавати допомогу, бо організм її й справді миттєво зреагував як на зміїний укус, — розповідає Михайло Олександрович. — Хлопчик пополотнів, блював, мав понижений тиск, скаржився на оніміння ніг, слабкість у нижніх кінцівках, втрачав свідомість. Слідів, характерних для укусу змії, не було. Ранка, на яку вказала дитина, була схожа на поріз. Сам же хлопчик казав, що його вкусило щось схоже на мишку, але точно він не розгледів. Пацієнту на місці поставили катетер і почали крапати гормони, кровозамінник. Дали протиблювотний препарат і кисень та одразу доправили у Корюківську лікарню.

Цього дня лікарка-педіатриня Світлана Резніченко була ургентною. Вона й оглядала дитину в приймальному відділенні лікарні.

— Хлопчик був притомний, на мої запитання відповідав, — розповідає Світлана Петрівна. — На той час його тиск уже нормалізувався. Найцікавішим було те, що пальчик, який він показував медикам «швидкої» і мені, виявився не тим, за який його щось укусило! Дитина наплутала з переляку.

Мама хлопчика помітила, що він показує лікарці другий пальчик правої руки, який напередодні чимось порізав, а місце укусу було на третьому, середньому пальчику. Воно було непомітним, ніби точка

Хлопчика госпіталізували у реанімаційне відділення, де продовжували надавати необхідну меддопомогу. Однак стан дитини не покращувався, набряк збільшувався й розповсюдився з долоні на передпліччя. Тому цього ж дня прийняли рішення направити маленького пацієнта у Чернігівську обласну лікарню.

Світлана Резніченко телефоном зв’язувалася з його мамою наступного дня, в неділю, 23 квітня. Жінка повідомила, що стан її сина покращився і його вже перевели у палату. За декілька днів маленького пацієнта виписали з Чернігівської обласної лікарні додому.

Світлана Петрівна припускає, що дитину могла вжалити бджола чи шершень. Хлопчик розповів лікарці, що цього дня катався на велосипеді з друзями на лугу, де з ним і сталася ця неприємна подія.

cntime.cn.ua

EXMO affiliate program