На Дніпропетровщині провели масштабну спецоперацію: затримали «смотрящих» та кримінальних​ «авторитетів»

6 апреля 2021 г. в 14:42

На Дніпропетровщині затримали «смотрящих» та кримінальних «авторитетів», 16 особам повідомили про підозри. Про це повідомляє Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції.

Масштабну банду, що діяла в кількох регіонах держави, організував так званий «смотрящий» за м. Нікополь. До «справи» чоловік залучив дружину, «смотрящих» за районами та містами Дніпропетровщини, установами відбування покарань, а також кримінальних «авторитетів».

Серед головних напрямків "діяльності" зловмисників: вимагання коштів з підприємців та фермерів за надання так званого «кримінального даху», виконання різного роду злочинів на замовлення, постачання наркотиків та інших речей до в’язниць та СІЗО, збір коштів для поповнення «злодійського общака».

Оперативники управління стратегічних розслідувань в Дніпропетровській області та слідчі обласного управління поліції протягом восьми місяців збирали докази причетності зловмисників до організації та діяльності угруповання.

Встановлено, що кожен із зловмисників виконував свою роль: ведення «чорної бухгалтерії», постачання майна до місць позбавлення волі, пошук підприємців та фермерів, котрих можна було обкласти «даниною», вирішення конфліктів між представниками криміналітету.

Важливо: правоохоронці також встановили сімох осіб, які зверталися до учасників банди із «замовленнями» злочинів – від вимагання боргів до захисту від впливу інших злочинних груп.

1 квітня, поліцейські провели перший етап масштабної спецоперації з нейтралізації злочинного впливу на території області, до якої були залучені понад 250 працівників. Як результат:

  • шестеро осіб затримали – «смотрящі», кримінальні «авторитети» та інші учасники угруповання;
  • вилучили різну зброю, сотні набоїв різного калібру, 5 автівок, 60 телефонів, наркотики та психотропи, а також понад 2,4 млн грн готівкии у різній валюті.

Наразі 16 осіб вже отримали повідомлення про підозри, деякі одразу за кількома статтями Кримінального кодексу:

  • поширення злочинного впливу (ч. 1 ст. 255-1);
  • поширення злочинного впливу в установах відбування покарань (ч. 2 ст. 255-1);
  • поширення злочинного впливу суб’єктом підвищеного злочинного впливу (ч. 3 ст. 255-1);
  • організація, сприяння у проведенні або участь у злочинному зібранні (сходці) (ч. 1 ст. 255-2);
  • звернення за застосуванням злочинного впливу (ч. 1 ст. 255-3).

Сімом підозрюваним вже обрані запобіжні заходи: шістьом - тримання під вартою, ще одному - домашній арешт. Розгляд стосовно інших учасників - триває.

EXMO affiliate program