На Донбасі викрили проросійське громадське об’єднання, яке контролював народний депутат

2 августа 2021 г. в 23:33

Служба безпеки України повідомляє про блокування угруповання, яке причетне до тяжких злочинів та розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні. Спецоперація проходила у Харкові, Сєвєродонецьку та Лисичанську.

"У березні цього року лідер групи спільно з її учасниками напав з ножем на ідеологічного опонента. Зловмисники мали на меті загострення політичної ситуації та масові порушення порядку", — повідомляє Служба безпеки України.

Додається, що під час обшуків вилучено холодну зброю, інструкції з підготовки учасників до радикальних дій та велику партію канабісу.

За даними досудового розслідування, угруповання діяло під прикриттям громадського об’єднання, яке було підконтрольне одному з народних депутатів України. Кого саме, в повідомленні не вказано.

Водночас на заяву СБУ відреагував депутат від "Опозиційної платформи — За життя" і співзасновник громадської організації "Патріоти — За життя" Ілля Кива. Підозру, за його словами вручили харківському координатору "Патріотів — За життя" Олегу Ширяєву, який з 5 липня перебуває під вартою в іншій справі. В нецензурній формі Кива звернувся до СБУ, заявивши, що спецслужба "нікого не заарештувала" і в неї "немає матеріалу", а своїх соратників по організації назвав "чесними та порядними людьми".

"Той свідок, чиї покази ви використали для того, щоб вручити Олегу Ширяєву підозру, сьогодні вже у Генеральній прокуратурі розповідає, як ви, [...], з нього ці покази вибивали, як ви його залякували і як ви готувалися до його ліквідації... Моя організація жива", — сказав Кива.

Суспільне Харків звернулося до речниці Управління Служби безпеки України Харківської області Лілії Домашевською з питаннями, чи правда, що Ширяєв став підозрюваним за ще однією статтею, за якою саме та чи перевіряється роль нардепа Киви у справі. На повідомлення та дзвінки Домашевська не відповіла.

Що відомо

У лютому в Києві поліція вилучила кілька одиниць зброї та гранати у приміщенні, де, за версією членів громадської організації "Національний корпус", перебували "проросійські провокатори від ОПЗЖ". Правоохоронці порушили кримінальне провадження.

suspilne.media

EXMO affiliate program