На Харківщині знайшли 18 катівень: у поліції розповіли, як росіяни цинічно знущались з українців (відео)

25 сентября 2022 г. в 09:30

На деокупованих територіях Харківщини тривають слідчі дії. Щодня з'являється все більше доказів жахливих злочинів окупантів.

Станом на сьогодні відомо про 18 місць, де росіяни утримували й катували цивільних людей. Про це 24 каналу сказав начальник слідчого управляння поліції Харківщини Сергій Болвінов.

Де росіяни облаштовували катівні

За словами Болвінова, російські загарбники облаштували катівні там, де були місця їхньої дислокації. Це такі населені пункти як: Балаклія, Куп'янськ, Ізюм, Вовчанськ, Козача Лопань та інші.

Вони займали приміщення будівель поліції, де були розташовані ізолятори тимчасового утримання, які у час війни не використовувалися, однак росіяни знайшли для них застосування,– відзначив начальник слідчого управління.

Ці місця заповнювали максимальною кількістю цивільного населення. "Могли звинуватити кожного перехожого на вулиці, що він є "наводчиком", співпрацює із ЗСУ або взагалі має проукраїнські погляди", – наголосив начальник слідчого управляння поліції Харківщини.

Болвінов розповів, що росіяни вдиралися до приміщення, проводили обшук, зав'язували очі та рука, поміщали в цю катівню, били, дуже часто застосовували напругу, прив'язуючи дроти до пальців рук. "Іноді вони застосовували звірства щодо наших людей", – сказав він.

Поліція також зафіксувала факти, коли в результаті таких катувань люди помирали. Їх видавали родичам у закритій труні, не дозволяючи попрощатися та провести відповідні процедури поховання.

Це зараз для нас є викликами, у зв'язку з цим дуже багато роботи для поліції, щоб встановити усі факти, ідентифікувати людей, встановити причини та події, які цьому слугували. А головне – знайти винуватців,– зауважив Болвінов.

Він додав, що наразі кваліфіковані кадри поліції зосередили усі зусилля на Харківщині. Ба більше, приїхали криміналістичні лабораторії з інших областей. Зокрема, долучилися фахівці, які працювали на території міст Буча та Ірпінь.

Основна мета – якісно зібрати світову інформацію на місці подій та доказову базу. "Ми вилучаємо ДНК, відбитки пальців, документи, щоб ідентифікувати російських катів, які творили злочини на цих територіях", – сказав він.

Поліція комунікує з іншими службами, які володіють оперативною інформацією щодо дислокації російських підрозділів. Окупанти дуже швидко тікали з території Харківщини, тож залишили дуже багато документів, корисних для слідства. З цими матеріалами зараз працює поліція, кіберполіція, карний розшук та інші оперативні підрозділи.

EXMO affiliate program