На Київщині інструктор ЗСУ виплатить 500 тисяч гривень за вбивство товариш

5 мая 2023 г. в 20:39

На Київщині солдата стрілецької роти Максима Григор’єва засудили до трьох років позбавлення волі за вбивство через необережність. Він має виплатити 500 тис. гривень компенсації родині загиблого. Про це редакція 368.media дізналася із вироку Фастівського райсуду за ч. 2 ст.414 КК.

Інцидент трапився у серпні 2022 року у смт Борова при виконанні вправи щодо швидкого приведення в бойову готовність автомата АКС-74. Григор’єв помилково приєднав споряджений набоями магазин до автомату, який знаходився у режимі одиничного вогню та спрямував автомат стволом у напрямку строю військовослужбовців. Далі він зняв запобіжник, дослав патрон у патронник, а потім натиснув на спусковий гачок. Куля влучила у товариша, який був у бойовому строю. Постраждали отримав поранення грудної клітки та помер.

Вбивця визнав провину. Він на посаді інструктора проводив навчання щодо переведення зброї у бойову готовність. Один із хлопців попросив повторно продемонструвати вправу, тому він дістав з розгрузки магазин, зарядив зброю, перевів автомат у бойову готовність, навів його між шеренгою військовослужбовців для демонстрації заміни магазину автомата під час ведення бою і здійснив постріл, потім побачив, що один із солдатів впав. Обвинувачений зауважив, що в той день він був на бойовому чергуванні до шостої ранку, в розгрузці мали бути пусті набої, але він помилково витягнув бойовий магазин.

У вчиненому щиро кається та шкодує про вчинене. Обвинувачений повідомив, що вдові допомагав грішми, кожного місяця переказував їй гроші на карту. Він намагався зв’язатись з родиною загиблого, но з ним не спілкувались.

Суд визнав Григор’єва винним та призначити покарання у виді трьох років позбавлення волі. З нього також будуть щомісячно стягувати 14,4 тис. гривень на допомогу по догляду за дитиною солдата до досягнення 18-річчя. Позов щодо компенсації витрат на встановлення пам’ятника у 124 тис. гривень суд не задовільнив. З Григор’єва стягнуть 27 тис. гривень на поховання.

Також обвинувачений має компенсувати 500 тис. гривень родичам солдата.

EXMO affiliate program