На Одещині цікавість військовослужбовця привела його до двох років перебування у дисбаті

1 февраля 2023 г. в 11:00

Два роки у дисциплінарному батальйоні проведе житель Татарбунарської громади. Таке покарання визначено 37-річному військовослужбовцю вироком Татарбунарського районного суду Одеської області за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Про це повідомляє Бессарабія.UA з посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

Співпрацівники військової розвідки Служби безпеки України, виконувачі слідче доручення в межах іншого кримінального провадження, виявили факт розповсюдження солдатом ЗСУ матеріалів із закликами до дій з метою зміни меж території України або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Слідством встановлено, що уродженець Республіки Молдова, громадянин України, який з 2019 року проходить службу за контрактом у лавах Збройних сил України, у загальнодоступній соціальній Інтернет-мережі “ВКонтакте” 18 березня 2014 року опублікував на так званій «стіні» текст наступного змісту: “ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ: Данная петиция отражает исключительно мнение ее создателя, которое может расходиться з мнением сообщества Авааз.

Уважаемый (ред. – зазначено особу президента рф)! Мы требуем провести референдум по всему Юго-Востоку Украины! Восточная Украина больше не может находиться в одной стране з Западом! Как показал “МАЙДАН”, Мы разные люди и у нас разные традиции и ценности! Мы хотим быть сильной страной и единой! МЫ ХОТИМ СТАТЬ ЧАСТЬЮ РОССИИ! Быть в независимом государстве, чтобы нашу культуру уважали и ценили, а не разрушали и оскверняли. Мы как русский народ хотим вас попросить включить нас в состав России!

Наша группа Вконтакте (ред. – зазначено посилання на групу)».

Даний текст містить наявний публічний заклик до порушення територіальної цілісності України, що підтверджено висновком експерта судової лінгвістичної (семантико-текстуальної) експертизи.

Під час обшуку у правопорушника вилучено мобільний телефон, у якому містяться докази його протиправних дій, та «георгіївську стрічку».

Обвинувачений у судовому засіданні фактично визнав вину у вчиненні кримінального правопорушення, оскільки не заперечував факту розповсюдження публікації. При цьому чоловік зазначив, що зробив репост вказаної публікації на своїй сторінці в інтернет-мережі “Вконтакте” з цікавості та не мав умислу на зміну меж території або державного кордону України.

Татарбунарський райсуд Одеської області 26 січня 2023 року ухвалив вирок, який оприлюднено вчора, 30 січня, визнавши обвинуваченого винуватим у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України, та призначив йому покарання у виді двох років позбавлення волі, без конфіскації майна.

Враховуючи, що засуджений є діючим військовослужбовцем, призначене покарання замінено на тримання у дисциплінарному батальйоні на той же дворічний термін.

EXMO affiliate program