«На перерві однокласники включили гімн Росії»: у Чехії знущалися з дітей з України

27 октября 2022 г. в 06:40

У початковій школі Лазнє Белоград у чеському Йічинську розслідується справа про цькування на ґрунті ксенофобії. За словами старости населеного пункта Тетін Матея Главати, дітей до хуліганства заохочували батьки.

Інцидент стався під час перерви в класі, цькування влаштували однокласники - вони включили українцям гімн Росії, пише zoznamzpravy.cz .

«Я заявив про цей випадок, і школа зайнялася розслідуванням. До мого повідомлення керівництво школи нічого не знало, але поставилося до цього зразково», - сказав Матей Главати. При цьому він наполягав на тому, що вина в жодному разі не на боці школи, через що вирішив не афішувати, про яку саме школу йдеться.

Підозру у знущаннях над українськими дітьми пізніше підтвердило керівництво початкової школи в Лазнє Белоград. Однак у зв'язку з початком осінніх канікул докладнішого роз'яснення там поки не надали.

Випадок вже був зазначений і Чеською шкільною інспекцією, яка також пообіцяла як слід розібратися.

За словами Матея Главати, цей випадок не поодинокий, і треба вирішувати комплексну проблему з тим, як ненависть з інтернету починає просочуватися у шкільні класи.

З початку квітня до середини травня інспектори відвідали 630 початкових шкіл, у яких навчалося щонайменше 10 українських дітей.

Звіт показує, що більшість шкіл не мали проблем з інтеграцією. За наведеними даними, до 80% чеських школярів допомагають українським школярам.

Вороже ставлення з боку чеських батьків та учнів, як у початкових школах, так і в дитячих садках, як правило, зустрічалися дуже рідко. З початку конфлікту і досі до Чеської шкільної інспекції не надходило заяв чи скарг на неадекватну поведінку у школах стосовно українських дітей.

EXMO affiliate program