"Найстрашнішу австралійську жінку вбивцю" помилували і звільнили після 20 років ув'язнення (ВІДЕО)

6 июня 2023 г. в 15:00

Жінку, яку колись прозвали "найстрашнішою австралійською серійною вбивцею", помилували і несподівано звільнили з в'язниці після 20 років ув'язнення, водночас офіційні особи визнали, що є сумніви в тому, чи вбивала вона своїх чотирьох дітей.

Кетлін Фолбігг, якій зараз 55 років, відбувала 25-річний термін після того, як її було засуджено за вбивство своїх доньок Сари і Лори та сина Патріка, а також за ненавмисне вбивство ще одного сина, Калеба. Усі четверо раптово померли в період з 1989 по 1999 рік у віці від 19 днів до 19 місяців. Прокурори стверджували на суді, що Фолбігг задушила їх, хоча зараз вчені вважають, що є докази того, що вони могли померти від природних причин. Фолбігг завжди стверджувала свою невинність.

"Існують обґрунтовані сумніви у винуватості пані Фолбігг у ненавмисному вбивстві її дитини Калеба, нанесенні тяжких тілесних ушкоджень її дитині Патріку й убивстві її дітей Патріка, Сари та Лори", — заявив генеральний прокурор штату Новий Південний Уельс Майкл Дейлі. "Крім того, я не можу погодитися з твердженням, що докази доводять, що пані Фолбігг була не просто турботливою матір'ю для своїх дітей".

Пан Дейлі повідомив, що губернатор НЮУ Маргарет Бізлі беззастережно помилувала Фолбігг, що дасть змогу звільнити її з в'язниці в понеділок.

"З огляду на все, що сталося за останні 20 років, неможливо не відчувати співчуття до Кетлін і [її колишнього чоловіка] Крейга Фолбігга", — додав пан Дейлі.

Хоча Фолбігг вийшла з в'язниці, її обвинувальний вирок поки залишається чинним. Апеляційний суд все ще чекає остаточного звіту, який може рекомендувати скасувати їх повністю, і цей процес може зайняти кілька тижнів, а процес у самому суді займе кілька місяців. Якщо її вирок буде скасовано, вона може подати позов до уряду на мільйони фунтів стерлінгів як компенсацію.

Попередні апеляції та розслідування, проведене 2019 року, показали, що в первісному обвинувальному вироку 2003 року не було підстав для обґрунтованих сумнівів. Однак торік було призначено нове розслідування під керівництвом колишнього голови Верховного суду Томаса Батхерста, після того як дедалі більша кількість доказів дала змогу припустити, що рідкісна генетична мутація могла призвести до смерті двох доньок Фолбігг.

Розслідування пана Батхерста було замовлено у зв'язку з петицією, підписаною 90 вченими, лікарями-практиками та суміжними фахівцями, в якій йшлося про те, що воно "ґрунтується на значних позитивних доказах природних причин смерті".

Софі Каллан, член ради, що допомагає розслідуванню, заявила, що експертні висновки в галузі кардіології та генетики вказують на те, що генетичний варіант CALM2-G114R "є розумно можливою причиною" раптової смерті дочок. Міокардит, запалення серця, також був "розумно можливою причиною" смерті Лори, сказала пані Каллан.

Щодо Патріка пані Каллан заявила, що є "переконливі експертні докази того, що, з точки зору розумної можливості, причиною його раптової смерті став неврогенний розлад".

За словами пані Каллан, наукові дані викликають сумніви в тому, що Фолбігг вбила трьох дітей, і підривають аргумент, висунутий у справі Калеба, що смерть чотирьох дітей була неймовірним збігом.

"Сьогоднішній результат є підтвердженням того, що наша судова система здатна вершити правосуддя, і демонструє, що верховенство закону є важливою основою нашої демократичної системи", — сказав містер Дейлі.

Прокурори заявили присяжним на процесі Фолбігг, що схожість між смертями робить збіг малоймовірним поясненням. Фолбігг була єдиною, хто перебував удома або не спав, коли загинули маленькі діти. За її словами, вона виявила три смерті під час відвідування ванної кімнати, а одну вона виявила, коли перевіряла самопочуття дитини.

Прокурори також повідомили присяжним, що в щоденниках Фолбігг міститься визнання провини.

Її колишній чоловік, Крейг Фолбігг, заявив під час останнього розслідування, що неправдоподібність того, що четверо дітей в одній сім'ї могли померти від природних причин у віці до двох років, є переконливою підставою для того, щоб і надалі розглядати записи в щоденнику як визнання провини його колишньої дружини. У заяві, зробленій після помилування, адвокат пана Фолбігга, Денні Ід, сказав, що погляди його клієнта не змінилися.

"Думка пана Фолбігга про вину пані Фолбігг анітрохи не змінилася", — сказав пан Ід. "Міс Фолбігг не була виправдана у злочинах, і її обвинувальні вироки не скасовані".

Пані Каллан сказала, що психологи і психіатри дали свідчення про те, що було б "ненадійно інтерпретувати записи" так, як це зробили обвинувачі на суді. Фолбігг, можливо, страждала від великого депресивного розладу і "материнського горя", коли робила записи, сказала пані Каллан.

Найкраща подруга Фолбігг, Трейсі Чепмен, подякувала прихильникам після винесення рішення. "Я знаю, що останні 20 років були жахливими для Кетлін, і не в останню чергу через біль і страждання, які їй довелося пережити після втрати чотирьох дітей", сказала пані Чепмен.

Містер Дейлі назвав цю справу трагічною. "У нас є четверо маленьких дітей, які загинули. У нас є чоловік і дружина, які втратили один одного, жінка, яка провела 20 років у в'язниці, і сім'я, у якої ніколи не було шансу", — сказав він. "Ви не були б людиною, якби не відчували щось із цього приводу".

epochtimes.com.ua

EXMO affiliate program