«Намагався відсторонитися». Сі Цзіньпін, ймовірно, вже жалкує про підтримку Путіна — експосол США в Україні (відео)

19 октября 2022 г. в 22:15

Директор Центру Євразії Атлантичної Ради, посол США в Україні у 2003−2006 роках Джон Гербст заявив, що глава Китаю Сі Цзіньпін, ймовірно, вже шкодує про свою співпрацю з російським диктатором Володимиром Путіним.

«Сі намагався відсторонитися від неприпустимої поведінки Путіна в Україні, атак на цивільну інфраструктуру. І тому ми побачили щось схоже на вибачення Путіна перед Сі на саміті Шанхайської організації співробітництва декілька тижнів тому», — сказав він під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму, заснованого Фондом Арсенія Яценюка Відкрий Україну.

Гербст вважає, що Китай «послав Росії месидж не використовувати ядерну зброю і якось намагається спрямувати Путіна в правильному напрямку».

Дипломат вважає, що Китай буде дуже обережним стосовно допомоги Росії обійти санкції, а провал Путіна в Україні вплинув на ситуацію між Китаєм і Тайванем.

«Сі Цзіньпін говорить дуже войовничо про Тайвань, але він бачить провал в Україні з тими американськими технологіями, які були десь 25−30 років тому, а у випадку Тайваню все буде зовсім не так», — сказав Гербст.

нв

EXMO affiliate program