"Нацисти вбивати за олів'є почнуть". СБУ заявила про затримання проросійської пропагандистки, яка дружила із сім'єю Стремоусових

22 января 2023 г. в 12:00

СБУ затримала в Київській області послідовницю херсонського колаборанта Кирила Стремоусова, яка адмініструвала канал поширення російської пропаганди. Про це повідомили 20 січня у пресцентрі СБУ.

За інформацією СБУ, громадянка Росії, яка у 2007 році приїхала в Україну й оселилася в Бучанському районі Київської області, спочатку систематично брала участь у замовних мітингах антивакцинаторів, організованих Стремоусовим у Києві. Задокументовано, що вона підтримувала також тісний зв'язок із його дружиною.

"Після повномасштабного вторгнення вона ввійшла до потужної мережі інтернет-агітаторів у столичному регіоні, до якої входило ще понад 20 осіб. Учасники мережі систематично розповсюджували ворожий контент на підконтрольних Telegram-каналах та інших соціальних мережах, у тому числі заборонених в Україні", – ідеться у повідомленні.

За даними СБУ, вона поширювала пропагандистські матеріали, надані кураторами з Росії, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Херсонської області й Криму.

Підозрювана подавала збройну агресію як внутрішній конфлікт і глорифікувала представників окупаційної адміністрації РФ, додали у Київській обласній прокуратурі.

Під час обшуку в місці її проживання виявили російські паспорти, заборонену символіку та мобільний телефон, із якого вона адмініструвала пропагандистську групу.

СБУ наводить також скріншоти переписки і постів у групах, які, ймовірно, адмініструвала затримана. У них ідеться про повагу до радянського диктатора Йосипа Сталіна; наведено різні штампи російської пропаганди, зокрема фразу, що "Україна боротиметься з Росією до останньої людини", яку пропагандисти приписують різним західним політикам, і звинувачення України в нацизмі.

"Виродок, мер... сьогодні запропонував українцям відмовитися від олів'є й оселедця під шубою, бо це "радянські звички". Коли нацисти виродка вбивати за олів'є почнуть?" – такий маніпуляційний вислів наведено в одному з постів.

Жінку повідомили про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдання збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників). Їй обрали запобіжний захід – цілодобовий домашній арешт.

гордон

EXMO affiliate program