«Не на посаді, а в декреті». Як п’яний полковник поліції з Одеси намагався «домовитися» з патрульними в Чернівцях — всі подробиці

13 января 2022 г. в 07:20

Кілька днів тому в Чернівцях патрульні зупинили Mercedes-Benz G63, за кермом якого виявився п’яний полковник поліції з Одеси В’ячеслав Єфтеній. Він намагався «домовитися» з поліцейськими та відмовився від проходження обстеження.

Відео спілкування Єфтенія з патрульними з’явилося у Мережі.

НВ розповідає всі потурання про скандал та реакцію на нього.

Як полковник поліції Єфтеній спілкувався з патрульними

Полковника Єфтенія зупинили близько 1:30 8 січня. Відео його спілкування із патрульними було записане їхніми камерами. Запис опублікувала Думская.

На ньому видно, що майже відразу після перевірки документів Єфтеній визнає: «Я випив». Потім він заявляє, що є полковником і «приїхав сюди раз за весь рік».

«Я знаю твого керівника Жукова Євгена та всіх інших. Я нормальна людина. Можна, моя дружина сяде за кермо, і я поїду?» — продовжує він.

Після цього патрульні запитують, чи вживала дружина Єфтенія алкоголь, і він відповідає, що ні.

«Вона годуюча мати, у мене цього року, дякувати богу, п’ять місяців моїй дитині», — додає він.

Коли патрульний питає, чому дружина Єфтенія одразу не сіла за кермо, той відповідає: «Вона не місцева. Я хотів вже виїхати з міста. Я до Новоселицького району їду».

Він також скаржиться, що патрульні його «не чують». На це патрульні йому відповідають, що чудово його чують, але діють лише у межах чинного законодавства. Після цього відео переривається (згодом воно переривається ще кілька разів).

«Чоловіче, дівчино, я тут працював усе своє життя. Після цього поїхав до інших регіонів. 10 років мене вже не було тут. Я начальник одеського управління», — говорить Єфтеній на початку наступного фрагмента.

Поліцейський намагається відповісти, але полковник його перериває.

«З усією повагою, ми країну всрали в гівно», — говорить він.

Патрульний знову йому відповідає, що вони діють виключно у межах закону та в межах своєї компетенції.

«Та неважливо. Я теж діяв в межах закону», — знову намагається його перервати Єфтеній.

Проте патрульний говорить йому, що вони «будуть змушені запропонувати йому пройти огляд стану алкогольного сп’яніння».

«Ти не чуєш колегу? Ось зараз дружина сяде. Можна мене як колегу відпустити?» — запитує його полковник поліції.

Проте патрульний наполягає, що не збирається вчиняти незаконні дії.

«Я ж не кажу, що ви погана людина. Але ви вчинили правопорушення», — говорить він.

Тоді Єфтєній знову заявляє, що знає Жукова та розраховує «на ставлення поліцейських до поліцейських».

«Я служу, щоб спокійно спати вдома. На даний момент бачу можливий факт скоєння вами правопорушення. Тому за процедурою», — починає відповідати йому патрульний, проте Єфтеній знову перериває.

«Ось дивіться, що відбувається у країні. Чи все правильно відбувається? Ні. Є якась історія, коли ти сам ухвалюєш рішення. Ти мені можеш допомогти, скажімо? Моя дружина сяде за кермо, і ми поїдемо», — знову говорить він.

Патрульні відповідають йому, що так і буде, але перед цим має бути певна процедура. Коли патрульний знову пропонує Єфтенію пройти огляд стану алкогольного сп’яніння, той мовчки відходить вбік. Патрульні до нього підходять.

Під час їхнього подальшого спілкування патрульний згадує, що Єфтеній поїхав вулицею з одностороннім рухом у забороненому напрямку, за що його, імовірно, й зупинили.

Той виправдовується, що забув як правильно їхати.

«Ви мене хочете оформити? Правильно оформіть Зеленського. … А ти знаєш, як я відпускав іноді людей, і потім вони у в’язницях не сиділи. Вони були живі», — говорить також Єфтеній.

Після цього патрульний продовжує пропонувати йому пройти огляд стану алкогольного сп’яніння, а Єфтеній умовляти їх «піти йому назустріч» і «підтримати його як офіцера».

«Ми впремося у скандал якийсь. … Я пройду стан алкогольного сп’яніння за годину, і він буде чистим. …Я полковник, і я знаю, що я роблю», — говорить він, продовжуючи закликати до «поліцейської солідарності».

Коли патрульний йому говорить, що така солідарність має певні межі, Єфтеній обурюється: «А що я зробив? Я що, насрав на когось? Чи з вами неправильно спілкуюсь? Я ж з вами прошусь і кажу: „Пацани, давайте. Ми ж всі починаємо з чогось, у когось далі буде щось. Життя таке“».

Коли у відповідь на його спроби домовиться, патрульний знову відповідає, що дружина Єфтенія сяде за кермо і вони поїдуть лише після «певної процедури», полковник поліції каже: «Ні, давай так — певної процедури не буде».

Деякий час патрульний запитує Єфтенія, чи проходитиме він огляд на стан алкогольного сп’яніння, а той його ігнорує, а потім відходить у бік з телефоном, давши зрозуміти, що збирається кудись дзвонити. Потім він просить «дати йому 10 хвилин».

Після цього він запитує, чи патрульні можуть йому довести, що він був за кермом, на що патрульний відповідає ствердно.

Зрештою Єфтеній таки заявляє, що відмовляється проходити перевірку на драггері або їхати для перевірки до лікаря-нарколога, а поліцейський повідомляє йому, що на нього зараз складуть протокол за відмову проходити перевірку на стан алкогольного сп’яніння.

«Вимкни камеру на секунду і поговори зі мною», — говорить патрульному після цього полковник, на що той відповідає, що не має на це права і продовжує питати, чи Єфтеній пройде перевірку на стан алкогольного сп’яніння.

Закінчення їхньої суперечки на опублікованих фрагментах запису немає.

Незадекларований Mercedes та костюм від Gucci

Видання Букви зазначає, що на момент затримання патрульними В’ячеслав Єфтєній був за кермом незадекларованого ним автомобіля Mercedes G 63 AMG 2020, вартість якого складає близько 200 тисяч євро.

Єдиний автомобіль, вказаний Єфтенієм у декларації за 2020 рік — ВАЗ 2107 2004 випуску.

Букви також пишуть, що, судячи з відео, Ефтеній був одягнений у куртку і штани від Gucci. Вказана на сайті Gucci ціна такої куртки — $1980, а штанів — $1380.

Втім, чи справді на Єфтенії був брендовий костюм Gucci, чи це його підробка, з відео зрозуміти не можна.

Реакція поліції Одеської області на скандал з Єфтенієм

У поліції Одеської області заявили, що оприлюднена ЗМІ інформація про затримання п’яним за кермом начальника одеського управління стратегічних розслідувань «не відповідає дійсності».

Однак не тому, що Єфтеній не працює в Одеській поліції, а тому що з вересня він перебуває у відпустці з догляду за дитиною

20 вересня на посаду, яку до відпустки обіймав Єфтеній, призначили підполковника поліції Дениса Фролова.

Що відомо про В’ячеслава Єфтенія

До листопада 2011 року В’ячеслав Єфтєній очолював волинський УБОЗ, пише Думская. Звідти йому довелося звільнитися після того, як його підлеглого затримали під час отримання хабара у $10 тисяч за «кришування» контрабанди.

У 2014 році він був начальником управління боротьби з організованою злочинністю у Житомирській області.

З 2015 року Єфтеній очолював управління захисту економіки у Рівненській області. У 2019 році Рівне вечірнє писало, що його називають «навіть впливовішим, ніж начальники обласного управління Нацполіції».

У статті також говорилося, що рівненське управління захисту економіки звинувачували в утисках бізнесу на користь третіх осіб, а також у ньому було багато нерозкритих справ.

У 2016 році Єфтеній не з’явився на засідання переатестаційної комісії, а коли та вирішила його звільнити, оскаржив це рішення в суді і залишився на посаді.

Думская із посиланням на неназвані ЗМІ також пише, що він «за чималі винагороди заплющував очі на незаконний видобуток і вивіз бурштину, а при переведенні в Одеську взяв під крило незаконні АЗС та контрабанду цигарок».

Управління стратегічних розслідувань Нацполіції в Одеській області Єфтєній очолив у листопаді 2019 року.

Також Думская повідомила, що у лютому 2021 року був звільнений заступник начальника управління стратегічних розслідувань, начальник відділу боротьби з організованою злочинністю Володимир Чумак після публікації відео того, як його заступник Ігор Осмоловський «вирішує питання» з друзями «злодія в законі» Міндії Горадзе. Єфтеній тим часом пішов на лікарняний.

nv.ua

EXMO affiliate program