Новий спалах восени: Ляшко розповів про вихід з карантину (ВІДЕО)

22 мая 2020 г. в 13:56

Багато країн вже пережили або зараз переживають етап виходу з карантину. Україна обережно підходила до цього процесу і розбивала його на етапи.

Як змінилася епідеміологічна ситуація з COVID-19, чим відрізняється адаптивний карантин від звичайного, що з 22 травня зміниться для простого українця, і чи може уряд ввести карантин вдруге?

Про це в програмі “Официальный разговор” на каналі “Дом” розповів головний державний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За його словами, адаптивний карантин встановлює чотири показники, які характеризують епідемологічну ситуацію в кожній області.

“Якщо область досягає цього показника, вона може пом’якшувати карантинні заходи і поступово виходити з карантину по датах, які зазначені у постанові Кабміну. Якщо область не досягає цього показника, там діють жорсткіші норми. Це дозволятиме стабілізувати епідемологічну ситуацію”, – сказав замміністра.

Ляшко зазначив, що адаптивний карантин був запроваджений не шляхом зниження захворюваності, а шляхом утримання існуючої епідемологічної ситуації.

“Головне – щоб не було погіршення. Якщо ми утримуємо ситуацію на існуючому рівні, це дозволяє нашій системі охорони здоров’я справлятися з проблемою коронавірусу”, – пояснив головний державний санітарний лікар.

Він запевнив, що етапи пом’якшення карантину, які були запроваджені до 22 травня, не погіршили сиутацію. Ляшко переконаний, що свідомість українців змінилася за два місяці перебування у жорсткому карантині і наші громадяни стали відповідальнішими.

Представник МОЗ наголосив, що летальність від коронавірусної хвороби залишається високою, в тому числі і в Україні.

Заступник міністра зазначив, що в Україні обмежувальні заходи вводилися відповідно до потреби і нічим не відрізнялися від заходів інших країн ЄС.

“У нас навіть був м’якший карантин, ніж у Німеччині, Італії чи Іспанії. У нас не було комендантського часу. Люди свідомо поставилися до карантинних заходів і це допомогло уникнути сплесків COVID-19″, – сказав Ляшко.

Також головний державний санітарний лікар пояснив, чому в Україні припинив роботу громадський транспорт, зокрема, метро. За словами замміністра, на це були об’єктивні причини.

“На перших етапах карантину ми не закривали громадський транспорт і метро функціонувало у всіх трьох містах. Але якщо ми подивимося на ті країни, які не закривали метрополітен, то варто подивитися фотографії часу пік у цих державах. Це не порівнювані речі”, – пояснив Ляшко.

Замміністра нагадав, що з 22 травня розпочинає роботу громадський транспорт, дитячі садочки, дозволяються спортивні змагання без глядачів, стартує ЗНО.

“Ми повертаємося до звичайного ритму життя, але пам’ятаємо про епідемологічні норми: чисті руки, маска на обличчі і соціальна дистанція”, – сказав він.

Відповідаючи на питання про можливість нового спалаху хвороби восени, Ляшко закликав українців бути готовими реагувати на будь-які загрози біологічного характеру.

“Треба відповідально ставитися до планової вакцинації. Це ті заходи, які дозволять убезпечити себе від певної кількості інфекційних хвороб, звільняти інфекційні стаціонари, щоб віділення були готові до пандемії. Ми всіх закликаємо зробити щеплення від грипу“, – розповів представник МОЗ.

Ляшко зізнався, що новий спалах хвороби, починаючи з жовтня, цілком можливий, як і введення нового карантину.

uatv.ua

EXMO affiliate program