Новий Трудовий кодекс – це спроба посадити людину найманої праці на ланцюг, – Волинець (відео)

10 мая 2017 г. в 11:50

В проекті нового Трудового кодексу, проголосованого ВРУ в першому читанні, є багато дискримінаційних стосовно найманих працівників норм, наприклад, можливість звільнення працівників за непроходження процедури щеплення або за розголошення комерційної таємниці.

Про це в ефірі хард-ток-шоу «В очі» на телеканалі ZIK заявив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Одним з прикладів несправедливості по відношенню до найманих працівників нового Трудового кодексу Михайло Волинець назвав можливість ставити в нічну зміну самотніх матерів: «В проекті Трудового кодексу передбачено, що роботодавець буде мати право ставити в нічну зміну самотню матір. Закладається також ще одна норма – що робочий день може бути продовжений до 12 годин. Ну, там де 12 там може бути і 14. Тобто, може бути так, що мати залишає дитину або дітей на всю ніч без догляду. Питання: як вона буде себе почувати на роботі? Або вона звільниться сама або вона доведе себе до такого стану, що її впору буде звільняти».

За словами гостя програми, автори нового проекту Трудового кодексу не представляють інтереси працівників, а діють від імені великих бізнес-груп: «Автори нового проекту Трудового кодексу – Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів, Людмила Денисова, яка в минулому двічі була міністром соціальної політики, Михайло Папієв, який є близьким товаришем Дмитра Фірташа, який, в свою чергу, донедавна був головою Федерації роботодавців. Тому всі автори законопроекту представляють інтереси крупного капіталу, бізнес-груп і певних корумпованих елементів, а не людей найманої праці, простих українців. Тому в цей проект Трудового кодексу закладено дуже багато «рабських» елементів.

Також представник профспілкової організації перелічив інші дискримінаційні новації нового Трудового кодексу: «Роботодавець отримує право звільняти самотніх матерів. Одна стаття кодексу нібито їх захищає, а друга передбачає звільнення цієї категорії працівників на загальних підставах. Стаття № 67 цього проекту Трудового кодексу передбачає право передавати найманого працівника від одного роботодавця іншому. Це право не обмежене територіально. Можна з Львівської області передати працівника іншому роботодавцю в Донецьку область. І ніхто не буде враховувати, що вам треба дитину доглядати чи батьків. Якщо ви відмовляєтесь їхати в іншу область, це дає роботодавцю підстави викинути вас на вулицю.

Також вас можуть звільнити з роботи, якщо ви не пройшли щеплення від якоїсь хвороби. Навіть якщо ваш стан здоров’я не дозволяє проводити таку процедуру, або не було вакцини, або ж не було грошей. Роботодавець це виявляє і навіть без попередження звільняє вас. Або ви розголосили комерційну таємницю. Наприклад, дружині сказали яка у вас заробітна плата, а дружина сказала ще комусь. І це є підставою для вашого звільнення. Також передбачено здійснення контролю за працівником на його робочому місці, що виглядає як спроба посадити людину найманої праці на ланцюг».

EXMO affiliate program