Обіцяють виплати від ПриватБанку, а насправді обчищають банківські картки: розкрито схему шахраїв

19 апреля 2023 г. в 21:30

В українських соцмережах масово поширюються повідомлення від нібито представників державного ПриватБанку. Громадянам пропонують "допомогу від благодійного фонду" та дають посилання на сайт, через який можна нібито отримати гроші.

Насправді сайт не має жодного відношення до ПриватБанку та благодійного фонду фінустанови. За допомогою фейкового посилання шахраї збирають дані, щоб обчистити банківські картки українців, повідомляють фактчекери волинського проєкту rayon "Брехунець".

"Ресурс, який видає себе за фонд ПриватБанку "Допомога просто", досить схожий на оригінал. Але якщо звернути увагуна саме посилання, можна помітити зайві цифри та літери, яких зазвичай немає в оригінальних сайтів", – зазначають фахівці. Так виглядає фейковий лінк: blago-privat24.pce6.site/?fbclid=IwAR06aWhN_0a1qFuPET-cRgcL7wvoE-4OfreRGDJ3ZMFh2M6bvz-jtHmMykg.

Шахраї пропонують жертвам натиснути кнопку для отримання коштів. Після натискання з'являється нове вікно з полем для введення номера телефону. На тлі сторінки розміщено розмите зображення, яке схоже на меню персонального кабінету в "Приват24".

"Таку схему розробили, щоб заволодіти номером телефону, прив'язаним до банківської картки. Маючи його, шахраям буде не складно дістатися і до карток людини. Щоб виглядати переконливішими, шахраї використовували корпоративні кольори та логотип фінансової установи", – зазначили фактчекери. Крім того, підроблений "Приват24" може використовуватися для виманювання логіну та пароля входу в електронний банк.

У пресслужбі ПриватБанку підтвердили, що вказаний ресурс – фішинговий сайт, який незаконно використовує дизайн та логотипи банку. Сам банк при цьому не роздає допомогу "в один клік". У фінустанови дійсно є благодійний фонд "Допомагати просто", але його оригінальна інтернет-адреса виглядає так: blago.privatbank.ua.

Шахраї використали айдентику банку та фонду, а також скопіювали структуру справжнього сайту благодійного фонду, шрифти та фото. До того ж на цьому сайті благодійного фонду центром екрану знаходиться кнопка "Пожертвувати", а не "Отримати гроші".

"ПриватБанк попереджає про велику небезпеку введення персональної інформації, даних карток та логінів для електронного банку на неперевірених, невідомих сайтах та ресурсах. Отримані шахраями дані використовуються для крадіжки грошей з рахунків", – зазначили у прессслужбі фінустанови.

EXMO affiliate program