Обманюють біженців. Які схеми використовують шахраї у Польщі?

29 января 2023 г. в 21:00

Біженці з України стали улюбленою мішенню для шахраїв у Польщі. Вони отримують фальшиві повідомлення та дзвінки про збір персональної інформації, яка допоможе отримати доступ до їхніх коштів.

Люди, які перебувають у вразливому емоційному стані, легко стають ціллю шахраїв, адже ними легко маніпулювати, нагадує сайт news.finance.ua. До такої категорії належать особи, що тікають від війни. Видання перерахувало популярні схеми для видурювання коштів довірливих громадян.

Поляків "лякають" штрафом за приховування інформації про українців

Так, на початку 2023 року в Польщі помітили оголошення про збір інформації від імені Департаменту у справах іноземців. Пояснювали, що така інформація потрібна для допомоги українському дипломатичному представництву. В оголошенні також просять громадян Польщі надавати інформацію про українців, з якими вони знайомі. Поляки отримують електронні листи з вимогою надати інформацію про біженців з України, які орендують у них житло. За ігнорування повідомлення лякають штрафами.

Департамент у справах іноземців заявив, що він не збирає дані українців. Там просять у жодному разі не надавати інформацію.

"Нагадуємо, що такі повідомлення потрібно ігнорувати. Не відповідайте та не пересилайте їх. Про такі інциденти слід повідомляти CERT. Водночас повідомляємо, що правильні адреси електронної пошти Міністерства внутрішніх справ та адміністрації або Управління у справах іноземців завжди містять такі домени: @mswia.gov.pl та @udsc.gov.pl відповідно", — повідомляють урядовці.

За даними польського уряду, зловмисники використовують один із найефективніших методів шахрайства. "Закликаємо вас бути обережними під час користування інтернетом. Будь-яка особа, яка користується комп’ютером, планшетом, смартфоном, сайтами соціальних мереж або електронною поштою, може стати об’єктом фішингової атаки (розсилки фальшивих електронних листів). Це один з найефективніших і поширених видів шахрайства", — кажуть у відомстві.

Шахраї полюють на українців. Які персональні дані не можна надавати?

Українці часто стають жертвами шахраїв, коли їх просять надати власний номер PESEL. Видання наголошує, аби люди ніколи не ділилися цими даними, коли отримують дзвінки нібито від працівників банків, постачальників електроенергії або інтернет-провайдерів.

Активізувалися фішингові сайти, які імітують українські банки. Шахраї пропонують українцям отримувати допомогу від іноземних партнерів України. При вході на сайт користувача просять ввести свої персональні дані, потім вони потрапляють до злочинців.

Досі українці за кордоном отримують дзвінки від імені мобільного оператора. Їх просять назвати відправлений на телефон код. Це дозволяє шахраям отримати доступ до кабінету на сайті оператора мобільного зв’язку — таким чином стає доступна персональна інформація.

Шахраї можуть аргументувати дзвінок необхідністю перевірки зв’язку, переходом на 4G та іншими причинами.

ukrayina.pl

EXMO affiliate program