Обшуки у Пашинського по справі заволодіння держмайном: що відомо (відео)

26 февраля 2020 г. в 00:34

НАБУ провело обшуки на підприємстві оборонно-промислового комплексу "Українська бронетехніка". Також обшукали місця проживання екснардепів Івана Вінника, Сергія Пашинського та директора підприємства Олександра Кузьми.

Обшуки проходили в рамках досудового розслідування щодо заволодіння держмайном та зловживанням службовим становищем посадовими особами. Про це повідомила "Українська правда" з посиланням на власні джерела у правоохоронних органах.

Також були проведені обшуки на підприємстві оборонно-промислового комплексу "Українська бронетехніка".

Крім того, правоохоронці обшукали місця проживання фігурантів справи: екснардепа Івана Вінника, нардепа 5-8 скликань Верховної Ради Сергія Пашинського, директора підприємства Олександра Кузьми та його родича Миколи.

У 2015-2019 роках завдяки фігурантам справи уклали контракти щодо поставок бронетехніки ЗСУ, МВС, Нацгвардії за завищеними цінами. Сама ж техніка виявилася неякісною.

Нагадаємо, що у березні 2019 року організація StateWatch повідомила, що у січні "маловідома" ТОВ "Українська бронетехніка" отримала 200 мільйонів гривень на виконання таємної угоди з Міноборони. Її провели в межах державного оборонного замовлення на постачання бронемашин "Варта".

Фірма спростувала свою маловідомість і зв’язок із Пашинським.

Директор компанії – Олександр Кузьма – є родичем відомого у фармацевтичному бізнесі Миколи Кузьми. У 2014 році він був помічником Сергія Пашинського на громадських засадах.

У січні 2019 року Міністерство оборони звернулося до суду. Відомство вимагало стягнути з приватної фірми 6,6 мільйона гривень через невиконання умов контракту.

У липні Господарський суд Києва частково задовольнив позов. "Українську бронетехніку" зобов'язали виплатити штраф у сумі 2,4 мільйона гривень.

Наразі Сергій Пашинський перебуває під цілодобовим домашнім арештом. Його Київський апеляційний суд продовжив екснардепу щонайменше до 27 березня 2020 року. Пашинського підозрюють у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень В’ячеславу Хімікусу у 2016 році.

Сам Пашинський вже прокоментував обшуки у фейсбуці:

"За час мого ув'язнення була проведена одна з найбільших в історії Міноборони корупційних оборудок, яку тепер намагаються прикрити черговими звинуваченнями на мою адресу. Мені щиро шкода тих детективів, які сьогодні займалися цією невдячною справою", – написав він.

Також нагадаємо про справу, в якій наразі звинувачують екснардепа.

Надзвичайні новини

EXMO affiliate program