Окупанти силою вивезли 8-річну дівчинку до Криму. Матері вдалося повернути дитину на Вінниччину (Фото+Відео)

23 февраля 2023 г. в 22:30

Історія 8-річної Маргарити є прикладом трагізму російсько-української війни, але має щасливий фінал. Дівчинка проживала з батьком на Херсонщині. Після окупації її відібрали, а потім вивезли до анексованого Криму. Матері, яка проживає на Вінниччині, довелося перетнути кілька країн, щоб повернути дитину до України.

Про це повідомляють у vn.npu.gov.ua Вінниччини.

Маргаритка після розлучення залишилася проживати з батьком у селі Червоний Маяк, Бериславського району на Херсонщині, де відвідувала спецшколу. 33-річна мати жителька Тульчинського району мешкала на Вінниччині, донька мала переїхати до неї влітку. Після вторгнення РФ село окупували. Поїхати на ворожу територію і забрати дівчинку жінка не могла, позаяк нещодавно народила третю дитину. Згодом жінка втратила зв’язок з колишнім чоловіком.

У жовтні мати повідомила поліції про зникнення дитини. Вдалося розшукати місцеву вчительку, яка розповіла, що сталося.

"Як з’ясувалось, дівчинка затоваришувала із сусідською дитиною, мама якої працювала на окупаційну владу. Маргарита часто відвідувала подругу і кілька разів залишалась на ніч. Одного разу, тато Маргарити прийшов забрати доньку, проте чоловікові її не віддали, аргументуючи це турботою про безпеку дитини. Спільниця росіян, знаючи що деокупація і відповідальність за співпрацю із ворогом неминучі, вирішила втікати до тимчасово окупованого Криму та забрати із собою Маргариту. Однак, плани втікачки не реалізувались. Їх не впускали до Криму через відсутність на дівчинку документів. Тому жінка залишила дитину на ворожому блокпосту, а сама із рідною донькою втекла", - йдеться у повідомленні.

За покинутою дівчинкою приїхала інша працівниця Бериславської окупаційної адміністрації та забрала її до себе. Розуміючи, що дитину без документів знову не випустять, вона разом з російськими військовими прийшла до рідних, та, погрожуючи зброєю, забрала свідоцтво про народження Маргарити. Згодом жінка домовилась зі знайомою кримчанкою про перевезення дитини до Феодосії.

Розуміючи, що здійснити поліцейський супровід матері до Криму неможливо, правоохоронці залучили до справи волонтерів, які допомогли жінці повернути дитину додому.

"Зараз мама дівчинки з емоціями радості розповідає про подоланий шлях з Вінниці до Феодосії. Немає вже ні сліду втоми, ні переживань від 14 днів дороги до окупованого Криму. По свою дитину жінка їхала через Польщу, Білорусь, РФ, а разом повертались додому через РФ, Латвію, Литву та Польщу. Багато кордонів перетнули, ще більше сліз пролили та, врешті решт, завдяки спільним зусиллям їм це вдалося, і родина тепер разом", - додають правоохоронці.

vinbazar.com

EXMO affiliate program