"Оточували окремі вулиці". Як відбувається мобілізація та набір "добровольців" у Криму

12 января 2023 г. в 15:30

Денис Чистіков, заступник постійного представника президента в Криму, розповів Радіо NV, як Росія проводить на окупованому півострові мобілізацію та набір «добровольців».

«Під мобілізацію потрапляють призовники, які були призвані восени 2022 року. Оскільки були внесені зміни, і після двох місяців строкової служби вони мають можливість укласти контракт. Але ми знаємо, як було після 24 лютого 2022 року, коли їх просто примушували укладати контракти», — сказав Чистіков Радіо NV.

Також він зазначив, що окупанти намагаються створювати «добровольчі батальйони».

«Добровольчі батальйони створюються саме на території Херсонської та Запорізької областей, але їх наповнення здійснюють саме мешканцями з тимчасово окупованого Криму, оскільки мешканці Херсонщини наразі активно відмовляються і намагаються ухилятися. В свою чергу саме мешканців Криму примусово, їх можуть забрати і з роботи. І була інформація, що їх затримували саме на вулиці, оточували окремі вулиці саме для того, щоб у подальшому їх доставити до військкоматів», — розповів заступник постійного представника президента у Криму.

Також, за його словами, у Криму відбувається і прихована мобілізація.

«Намагаються, поширюється щоденна соціальна реклама на території тимчасово окупованого Криму про можливість укладання контрактів, великих нібито заробітних плат, проходження військової служби. Але разом з тим, за наявної інформації, після двох-трьох тижнів підготовки вказаних осіб вже відправляють в так звану зону спеціальної військової операції», — описав один з її способів Чистіков.

Крім того, за словами заступника постійного представника президента у Криму, поширюється велика кількість оголошень приватних охоронних компаній про нібито надання охоронних послуг на території Херсонської та Запорізької областей.

«Разом з тим в умовах контракту прописується те, що відбувається перші два тижні військова підготовка, тобто фактично вони готуються, як і учасники СВО, до участі в військових діях, але під прикриттям нібито надання охоронних послуг. Це в свою чергу викликає вже певні невдоволення», — розповів він.

нв

EXMO affiliate program