Отруєння школярок в Умані та Боярці: що відомо і до чого тут TikTok?

18 февраля 2021 г. в 03:00

Соцмережами та центральними телеканалами прогриміла новина про отруєння школярок спазмолітиками у Боярці на Київщині. Тепер та сама ситуація склалася в Умані (Черкащина).

#Букви зібрали все, що відомо про ці випадки та про челендж в соцмережах, який нібито заохотив підлітків вживати пігулки.

Про отруєння двох дівчат на Київщині стало відомо вдень 16 лютого. Київська обласна державна адміністрація доповіла, що отруїлися дві учениці 7 класу в ліцеї “Гармонія”.

“На жаль, одну дівчинку не вдалось врятувати. Натомість друга школярка знаходиться в лікарні в стані середньо стабільному”, — йшлося в повідомленні.

Ввечері того ж дня поліція повідомила, що постраждалі приймали медичний препарат “Дротаверин”. Це засіб спазмолітичної дії, є аналогом препарату “Но-шпа”, використовується переважно у країнах колишнього Радянського Союзу, не допущений до клінічного застосування в США та деяких країнах Європи.

За версією поліції, до таких дій школярок заохотив челендж у соцмережах.

“Попередньо встановлено, що дівчата подивилися відео в одній із популярних соціальних мереж з закликом спробувати медичний препарат. На перерві учениці придбали в аптеці “Дротаверин” та вжили кожна по 40 таблеток в приміщені школи. Дівчат у непритомному стані знайшли однокласниці, які забили на сполох”. Медики, які прибули на місце події констатували смерть 13-річної дівчини, її 12-річну подругу доправили до медичного закладу. Наразі життю дівчини нічого не загрожує”, — йдеться в повідомленні поліції.

Наразі вказаний препарат продається без рецепту. Однак поліція інформує, що провізорів, які продали його дітям, встановили. Також поліціянти звернулися до Держлікслужби щодо законності продажу лікарських препаратів дітям.

Вдень 17 лютого в Умані стався аналогічний інцидент: отруїлися дві восьмикласниці, які вживали той самий лікарський засіб.

Як #Буквам повідомили у пресслужбі Уманського районного управління поліції, наразі з дівчатами все гаразд, їхньому здоров’ю нічого не загрожує. Причиною такого вчинку поліція вважає бажання привернути до себе увагу.

“Встановили, що неповнолітні мають непорозуміння з ближніми та вжили таблетки. Таким чином хотіли привернути увагу. Заплановано ряд заходів у навчальних закладах задля попередження подібних випадками. З 14-річними наразі проводять профілактичні бесіди психологи та ювенали”, — кажуть в поліції.

На відміну від випадку в Боярці, уманські правоохоронці наразі не пов’язують те, що трапилося, з будь-якими челенджами у соцмережах.

Чому саме уманські школярки вирішили вживати ці пігулки, вони поліціянтам не розповіли.

До чого тут TikTok?

Обидва інциденти прокоментувала Юлія Усенко — керівниця Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу генерального прокурора.

Усенко прямо пов’язала випадок у Боярці з челенджем у соцмережі TikTok, що був спрямований на те, аби змусити дітей вжити надвелику дозу ліків.

“Близько місяця тому школярка, що вижила, побачила в соціальний мережі TikTok відеозапис, де на чорному екрані було речення: “Випий 40 таблеток “Нош-пи” та побачиш, що буде”. Ось результат — дитина 13 років загинула!”, — заявила Усенко.

При цьому посадовиця зазначає, що вплив Інтернету є тільки однією з версій, але разом з тим натякає, що саме ця версія є ймовірнішою за інші.

“Відпрацьовуються версії негативного впливу Інтернету, схиляння до самогубства, відносин з родиною та однолітками, законність продажу ліків дітям. Але, забігаючи наперед, дівчата не були схильні до самогубства, проблем у сім‘ї та з однолітками не мали”, — додає Усенко.

На її переконання, школярки з Умані вирішили вжити ліки “після перегляду сюжету про випадок з дівчатами в Боярці”.

“Пояснюють вчинок тим, що мали на меті привернути увагу батьків. Сім’ї дівчат перебувають на обліку як такі, що потрапили в складні життєві обставини”, — інформує працівниця Офісу генпрокурора.

Усенко також інформує, що від початку року зафіксовано 18 спроб самогубства та суїцидів серед дітей у віці 10-16 років. Вона зазначає (без посилання на джерела), що ці випадки могли бути пов’язані з “групами смерті” в Мережі, утім додає, що кіберполіція підтверджень цього не знаходила.

Чи існував челендж про 40 пігулок?

#Букви проаналізували контент в TikTok, розміщений за тегами #40пігулок, #ношпа, #дротаверин тощо. Нами було знайдено чимало відео з порадами лікарів, аналізом вартості зазначених препаратів тощо. Але жодного відео, у якому містився б заклик вжити пігулки, знайдено не було.

Водночас ми виявили відео, де попереджають про такий челендж. І воно з’явилося вже після того, стало відомо про отруєння у Боярці та Умані.

Також нами було виявлено в соцмережах скріншот відео, нібито присвячений цьому челенджу. Наразі цей ролик видалений. До того ж скріншот містить сліди підробки: відео опубліковано за 15 хвилин до того, як це зафіксували, жодного лайку та коментаря немає.

Крім цього, фактчекери проєкту “По той бік новин” провели аналогічну роботу: вони дослідили TikTok, Instagram та YouTube. Згадок про челендж вони так само не знайшли.

“Чи могли їх видалити за ніч? Гіпотетично — так. Практично — щось би та залишилося. На додаток, про це мали б знати діти. Ми поспілкувалися з підлітками з різних регіонів України, в тому числі і з ліцею у Боярці, де трапилася ця історія. Ніхто із них не знає про такий челендж і відео не бачив”, — зазначають автори проєкту.

Фактчекери також запитали своїх підписників про те, чи бачили вони ці відео. Наразі під дописом понад 300 коментарів і жодного підтвердження того, що ці відео існували, немає.

bykvu.com

EXMO affiliate program